Ruská ekonomika vlani rástla najrýchlejšie za šesť rokov
12 | 02 | 2019 I TASR

Rast ruského hospodárstva sa v roku 2018 zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za šesť rokov. Ale podporilo ho najmä jednorazové faktory, čo znamená, že ciele, ktoré stanovil prezident Vladimír Putin, sa nebudú dať dosiahnuť bez zvýšenia príjmov domácností, upozornili analytici.


Putin po tom, čo minulý rok získal štvrtý mandát, nariadil vláde, aby do roku 2024 priviedla ruskú ekonomiku medzi prvých päť krajín sveta, pričom tempo jej rastu by malo prekonať celosvetový priemer, čo sú aktuálne zhruba 3 %.

Nové údaje, ktoré tento mesiac uverejnil federálny štatistický Rosstat, ukázali, že sa Rusko, dvanáste najväčšie hospodárstvo sveta, priblížilo k cieľu Kremľa.

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vzrástol v minulom roku o 2,3 %. Prekročil tak odhad centrálnej banky, ktorá očakávala expanziu ruskej ekonomiky v minulom roku o 1,5 až 2 %, a bol lepší ako 1,8 %, s ktorými počítalo ministerstvo hospodárstva.

Hospodársky rast však prekročil očakávania čiastočne aj preto, že Rosstat revidoval tempo rastu stavebníctva za prvých 11 mesiacoch 2018 na 5,7 % z 0,5 %. Dôvodom bola najmä revízia údajov o výstavbe v Jamalsko-Nenetskom regióne smerom nahor.

Týždeň po uverejnení údajov zo stavebníctva ministerstvo oznámilo, že rast HDP vlani posilnili jednorazové faktory a predpovedalo, že v roku 2019 ekonomika spomalí na 1,3 %.

Analytici upozorňujú, že o udržateľnom raste je možné hovoriť len vtedy, ak ekonomiku ťahajú "udržateľné motory", ako sú vyššie investície a zvyšujúce sa príjmy domácností, ktoré sa s určitými oneskorenými pretavia do spotrebiteľských výdavkov. Ale nič z toho v Rusku neplatí a všetky ukazovatele skôr signalizujú pokles HDP ako jeho rast.

Analytici koncom minulého roka predpovedali Rusku rast HDP na úrovni 1,7 % a v roku 2019 jeho spomalenie na 1,4 %.

Ekonómovia hodnotili skepticky aj najnovšie údaje o HDP a uviedli, že nepredstavujú širšie ekonomické trendy a nenaznačujú trvalo udržateľný rast v krajine, ktorá čelí riziku ďalších amerických sankcií, a tiež obmedzení pri ťažbe ropy v dôsledku dohody s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Nečakaný rast v stavebníctve, vyššie úvery, stúpajúce skladové zásoby a silnejší vývoz podporili vlani ruskú ekonomiku. Ale pokračujúci pokles reálnych disponibilných príjmov domácností vyvolal pochybnosti, či to nebol aj posledný rast.

Priemerná mzda v Rusku v roku 2018 vzrástla o 10 %, ale disponibilné príjmy upravené o infláciu, klesli o 0,2 %.

Skladové zásoby v ekonomike koncom roka 2018 stúpli. Dôvodom však bolo najmä plánované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 18 na 20 %, pre ktoré si predovšetkým firmy vytvárali zásoby.

Domácnosti vlani podporili ekonomiku tým, že čerpali viac úverov. Maloobchodné úvery vzrástli v minulom roku o 22,4 % po 12,7-percentnom náraste v roku 2017.

Faktory, ktoré vani prispeli k hospodárskemu rastu, sú tak len "dočasné" a nenaznačujú žiadny stabilný trend zvyšovania dopytu v ekonomike, skonštatoval Vladimir Tichomirov, hlavný ekonóm BCS.