R.Fico stiahne kandidatúru na ústavného sudcu,hrozí vypovedaním koaličnej zmluvy
12 | 02 | 2019 I tasr

Šéf Smeru-SD a expremiér Robert Fico stiahne svoju kandidatúru na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Oznámil to v utorok formou vyhlásenia pred médiami. Zároveň naznačil reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd.


"Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy," povedal Fico na adresu Mosta-Híd. "Ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu," zdôraznil Fico.

V súvislosti so svojou kandidatúrou povedal, že jeho ambíciou bol post predsedu, nie post radového sudcu ÚS. Pokladá sa za legitímneho kandidáta, ktorý splnil všetky zákonné podmienky. Spochybňuje však systém voľby, nielen v prípade verejnej voľby kandidátov, ale aj nestrannosti rozhodnutia Andreja Kisku pri výbere kandidátov, ktorých zvolí parlament. Naráža pritom na Kiskove ambície venovať sa aktívne politike i po skončení sa jeho prezidentského mandátu. Myslí si preto, že o nových ústavných sudcoch by mal rozhodovať až Kiskov nástupca. "Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalšieho vyjednávania, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v národnej rade," uviedol Fico.

Dodal, že ak sa utorková, prípadne štvrtková (14. 2.), voľba kandidátov na ústavných sudcov neskončí zvolením dostatočného počtu kandidátov a bude hroziť paralyzovanie ÚS, existuje dosť nástrojov na zabezpečenie funkčnosti ÚS, napríklad predĺženie mandátu sudcom, ktorým sa o niekoľko dní končí funkčné obdobie.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa bude konať v utorok o 17. hodine. Predseda NR SR Andrej Danko avizoval, že prípadná opakovaná voľba bude vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h. Parlament bude voliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Zvolených kandidátov ponúkne parlament prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd (ÚS) SR.