MŠVVŠ: Vyžiadalo si vyjadrenie hodnotiteľky projektu NaviDate
12 | 02 | 2019 I tasr

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVŠ) SR potvrdilo, že si vyžiadalo vyjadrenie od hodnotiteľky projektu NaviDate v súvislosti s prideľovaním stimulov na výskum a vývoj. Podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) malo v tomto prípade dôjsť k nezrovnalosti v bodovom hodnotení projektu.


"Hodnotiteľka potvrdila, že hodnotenie vložené do systému bolo vypracované ňou osobne. Z toho vyplýva, že nezrovnalosť 94 a 84 bodov bola obsiahnutá v pôvodnom hodnotení od hodnotiteľky a nebola upravovaná pracovníkmi ministerstva," uviedol v utorok odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. Remišová uviedla, že je presvedčená, že ide o zjavný podvod. "Pretože s 94 bodmi bol projekt (NaviDate) tesne nad čiarou a od štátu dostal vyše 700.000 eur. Ak by počet v hodnotení nebol zmenený, tak projekt tejto firmy by v celkovom hodnotení skončil výrazne nižšie a predbehli by ho iné firmy. Tento projekt by peniaze nedostal, keby tam bol pôvodný počet 84 bodov," povedala Remišová.

Ministerstvo uviedlo, že si "plne uvedomuje vážnosť vzniknutej situácie, preto v tejto veci prijalo viacero zásadných opatrení". "Podali sme trestné oznámenie, prijali sme disciplinárne a personálne opatrenia a na sekcii vedy a techniky sa uskutočňuje audit s cieľom zabezpečiť, aby kontrola bola vykonávaná ešte dôkladnejšie," dodalo ministerstvo. Rezort školstva sa zároveň ohradzuje voči obvineniam z účelového zvyšovania bodov, subvenčného podvodu a podobného nekalého konania. "Škandalizovanie procesu hodnotenia môže mať vážny negatívny dosah na ochotu hodnotiteľov a inštitucionálnu kapacitu rezortu v oblasti hodnotenia projektov," dodalo MŠVVŠ.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca NR SR Branislava Gröhlinga (SaS) aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Podľa Remišovej celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze "od buka do buka".

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) má čeliť odvolávaniu pre problémy s prideľovaním stimulov na projekty na výskum a vývoj. Ministerka už vyhlásila, že ona sama odstúpiť neplánuje. Podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze s cieľom vysloviť nedôveru Lubyovej odovzdá opozícia ešte tento týždeň, a to po absolvovaní voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Pre TASR to potvrdila Remišová.