Marek Maďarič: Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať
12 | 02 | 2019 I tasr

Robert Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať. Myslí si to nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič. Reagoval tak na Ficovo rozhodnutie odstúpiť z voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.


Maďarič si nemyslí, že budú predčasné voľby. V súvislosti s Ficovým vyjadrením, že Most-Híd uprednostňuje svoje záujmy pred záujmami koalície, uviedol, že táto koalícia bola od začiatku manželstvom z rozumu. "A každý z partnerov sa dopúšťal vecí, ktoré iní hodnotili ako nečakané alebo podrazy," podotkol s tým, že koalícii už čoskoro vyprší mandát. Riadne parlamentné voľby majú byť na budúci rok.

Fico v utorok oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru. "Aby som ako predseda najsilnejšej politickej strany mohol aktívne vstúpiť do ďalšieho vyjednávania, aby som nevyvolával podozrenia, že ich prispôsobujem svojim osobným záujmom, rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v národnej rade," uviedol.

Zároveň naznačil reálnu hrozbu vypovedania koaličnej zmluvy, a to v súvislosti s postojom strany Most-Híd. "Nedá sa sedieť za jedným stolom so stranou, ktorá pred spoločnou zodpovednosťou za krajinu preferuje vlastné stranícke záujmy," povedal Fico na adresu Mosta-Híd. "Ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú vo voľbe v parlamente hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu," zdôraznil Fico.