M.Lajčák na stretnutí s M. Pompeom apeloval na zachovanie transatlantickej väzby
12 | 02 | 2019 I tasr

Spojené štáty americké a Európska únia, ktorej súčasťou je aj Slovensko, by mali ostať najbližšími partnermi a spojencami. Pri utorkovom stretnutí so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom na to apeloval slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).


"Nie sme si blízki len z historického a hodnotového hľadiska, ale sme si aj vzájomne najväčší obchodní partneri a investori. Samozrejme, že existujú témy, na ktorých sa nezhodneme, ale dôležité je, aby sme diskutovali s vedomím, že spolu sme silnejší," vyhlásil slovenský minister.

V tejto súvislosti partneri hovorili aj o obchodných vzťahoch USA a EÚ a obavách z amerických ciel. "Amerika chce byť partnerom Slovenska aj EÚ. Chceme pracovať v slobodnom a férovom systéme, kde je obchod vzájomný, existuje férová súťaž a obe ekonomiky rastú. Chceme sa uistiť, že všetky firmy, ktoré sa na týchto trhoch zúčastňujú, majú rovnaké podmienky," vyhlásil Pompeo.

V súvislosti s čínskou firmou Huawei a obavami, že cez ňu Čína získa prístup ku kritickej infraštruktúre na celom svete, Pompeo uviedol, že USA chce zdieľať informácie, ktoré má. "Chceme, nech naši priatelia poznajú riziká a spravia rozhodnutia, ktoré sú pre nich dobré," konštatoval americký šéf diplomacie.

Ministri hovorili aj o situácii vo Venezuele. Pompeo v tejto súvislosti vyjadril želanie, aby aj ďalšie národy podporili venezuelský ľud a nie doterajšieho prezidenta Nicolása Madura. "Veríme, že je to správna vec pre slobodu a demokraciu vo Venezuele. Humanitárne podmienky sú tam katastroficky zlé. Chceli by sme do krajiny poslať humanitárnu pomoc, ale s Madurom na čele sa to nedá," konštatoval.

Lajčák tiež amerického partnera informoval o prioritách slovenského predsedníctva v OBSE a možnostiach spolupráce, najmä v súvislosti s Ukrajinou, Východným partnerstvom a západným Balkánom. V rozhovoroch sa podľa Lajčákových slov partneri sústredili aj na dialóg medzi Srbskom, Kosovom, ale aj Bosnou a Hercegovinou. Spomenuli tiež situáciu na Strednom a Blízkom východe, ako aj na Kórejskom polostrove.