Lajčák zdôraznil, že si Pompeo "vypočul silný apel na zachovanie a posilnenie transatlantickej väzby"
12 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast
Na spoločnej tlačovej konferencii spolu so svojím slovenským náprotivkom Miroslavom Lajčákom vyzdvihol Pompeo význam spolupráce ako v oblasti obrany, ako aj v oblasti obchodu.

Miroslav Lajčák v úvode vyzdvihol partnerské vzťahy, ktoré spájajú obe krajiny a zdôraznil dôležitosť spolupráce v oblasti obchodu i obrany. Okrem toho informoval amerického hosťa o slovenských prioritách v rámci predsedníctva v OBSE. Zvláštna pozornosť bola venovaná aj vývoju situácie vo východnej Európe, na Balkáne, obzvlášť potom v Bosne a Hercegovine a Kosove, ale aj v Severnej Kórei.

Lajčák zdôraznil, že si Pompeo "vypočul silný apel na zachovanie a posilnenie transatlantickej väzby".

"USA a EÚ, a Slovensko ako jej súčasť, sú najbližší partneri a kľúčoví spojenci," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. Tiež upozornil na to, že "je dôležité, že si objasňujú sporné otázky".

"Spolu sme silnejší," uzavrel slovenský minister.

Pompeo takisto potvrdil význam obchodnej a obrannej spolupráce a pochválil Slovensko za prísľub zvýšiť obranný rozpočet do roku 2024 na 2% svojho HDP. Americký minister, rovnako ako o deň skôr v Maďarsku, aj v Bratislave upozornil na hrozbu ruského a čínskeho vplyvu.

Správu budeme aktualizovať!