Kövér sám rozhodol o potrestaní opozičných poslancov parlamentu
12 | 02 | 2019 I tasr

Predseda maďarského parlamentu László Kövér sám rozhodol o sankciách pre opozičných poslancov za ich správanie pri schvaľovaní novely zákonníka práce a zákona o zriadení správnych súdov vlani v decembri. Informovalo o tom v utorok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság, podľa ktorého predseda parlamentu potrestal celkovo 38 poslancov.


O sankciách za to, že poslanci na plenárnej schôdzi zákonodarného zboru 12. decembra pred hlasovaním o návrhoch zákonov fyzicky zabránili prístupu predsedajúceho k rečníckemu pultu, minulý štvrtok rokovala rada Národného zhromaždenia, ktorej členmi sú predseda a podpredsedovia parlamentu, ako aj predsedovia frakcií.

Opozičné strany na zasadnutí rady zdôraznili, že pred uvedeným incidentom bola všeobecná rozprava o predmetných zákonoch prerušená nezákonným spôsobom.

Kövér v liste potrestaným poslancom uviedol, že vzhľadom na to, že v rade parlamentu nevznikol v tejto otázke konsenzus, sám rozhodol o tom, že poslanci prídu o jednu mesačnú mzdu.

Opozičné strany označili sankcie za neprijateľné. Zástupca predsedu parlamentnej frakcie Demokratickej koalície (DK) Gergely Arató v utorok oznámil, že prípad chcú predložiť mandátovému a imunitnému výboru parlamentu, pretože žiadny orgán nič nevyšetroval.

"Je zrejmé, že výbor neodvolá sankcie, avšak poslanci musia urobiť aj tento krok v rámci možných opravných prostriedkov," podotkol Arató a dodal, že poslanci sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Kövér pôvodne navrhol potrestať 29 poslancov opozície za agresívne správanie odňatím mesačnej mzdy a v prípade ďalších deviatich zákonodarcov navrhol strhnúť jednu tretinu mesačnej mzdy za neprístojné správanie a za hrubé porušenie pravidiel parlamentu pri hlasovaní.

O sankciách mal rokovať imunitný výbor a v prípade schválenia o nich malo rozhodnúť plénum parlamentu.