Komentár Petra Tomečka: Návšteva Mikea Pompea nám vykúzlila spomienky na normalizáciu
12 | 02 | 2019 I Peter Tomeček

"Rusko je v tomto regióne agresívne", boli jedny zo slov amerického ministra zahraničia pri niekoľkohodinovej návšteve Slovenska. V tom istom čase dokázal šéf NATO vykúzliť vetu, ktorá by za iných podmienok rozosmiala celú Európu. "Rusko rozmiestňuje rakety v Európe, USA nie", povedal. Mediálnu synchronizáciu týchto a ďalších podobných výrokov už zabezpečili miestne média.


 
O čom teda bola návšteva nášho amerického hosťa?

V prezidentskom paláci si bol skontrolovať , že tam je "bezvýhradne" ich človek, keďže na túto zastávku nebolo treba veľa času, u Kisku trvala návšteva najkratšie a preto jej mediálny výstup nemal takmer žiadny zásadný obsah.

Zaujímavejšie to bolo u premiéra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí Lajčáka. U prvého Pompeo dohliadol na americké stíhačky u druhého telekomunikačnú čínsku spoločnosť Huawei. Bolo nám vysvetlené, že Čína je bezpečnostná hrozba. Pravdou však je, že je iba lacnejšia.

Nepochopiteľným hlavným motívom návštevy sa napokon stalo zo slovenskej strany opakované zdôrazňovanie transatlantickej väzby. Nepochopiteľným preto, že skôr než americký minister došliapol na maďarskú pôdu sme sa z vyhlásenia jeho ministerstva dozvedeli, že cieľom jeho turné v Maďarsku a na Slovensku je upevnenie vplyvu USA v strednej Európe. Slovenský premiér a slovenský minister zahraničia tak pri Pompeovi vyzerali ako ľudia, ktorým niekto podstrčil 48 hod. starý text a zabudol im ho aktualizovať.

Vtipným koloritom amerického hosťa bol Devín a jeho vysvetľujúci prejav o ruskej hrozbe pre zopár takmer hluchých dôchodcov. A rovnako nás do spomienok na normalizáciu vrátila "diskusia s mladými ľuďmi" z dielne Globsecu, s vopred pripravenými otázkami a manifestáciou ideologickej jednoty na úrovni miestneho Socialistického zväzu mládeže z Ľubietovej, keď otvorili práve izbu revolučných tradícii.

 
Čo neodznelo pri návšteve Mikea Pompea a malo?

V prvom rade náš suverénny postoj, že ak chce niekto s nami jednať vážne, tak jedine na princípe rovný s rovným. Po druhé, pripomenutie pánovi Pompeovi, že to bolo Carterovo embargo na vývoz amerického obilia do Ruska, ktoré prezident Reagan zrušil, lebo chápal, že ekonomické sankcie nič neriešia a trh si nakoniec s nimi poradí len straty a cena je za to príliš vysoká.

Preto práve z tohoto dôvodu mal zaznieť apel na zrušenie protiruských sankcií. Európu už stáli cez 100 miliárd eur, znížený ekonomický rast a navyše Rusko sa nielen s nimi vysporiadalo, a pritom nezmenilo ani správanie lebo na to nevidí dôvod.

Návšteva amerického ministra zahraničia nemala žiadny konkrétny výsledok. Vypočuli sme si hrozby, varovania, ak sa budeme správať nevhodne. Celkovo to pripomínalo ideologickú návštevu politbyra z osemdesiatych rokov.

Appropo, keď sme už pri tom a USA chceli demonštrovať svoju priateľskú pozíciu voči Slovensku, nič lepšie ako strhnúť ten papalášsky plot na Hviezdoslavom námestí nemohli urobiť. Nemusela byť ani tá návšteva.