Inštitúcie EÚ sa dohodli na cezhraničných kontrolách financovania terorizmu
12 | 02 | 2019 I Jaromír Novak, TASR
Európska komisia (EK) privítala utorňajšiu politickú dohodu Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ o návrhu na uľahčenie cezhraničného prístupu orgánov činných v trestnom konaní k finančným informáciám. Návrh smernice vyšiel z dielne Európskej komisie.

Podľa exekutívy EÚ budú politickou prioritou na roky 2018-2019 nové opatrenia, ktoré umožnia polícii rýchly prístup k finančným informáciám, ktoré sú rozhodujúce pre vyšetrovanie trestných činov, čím sa posilní reakcia EÚ na terorizmus a inú závažnú trestnú činnosť.

Podľa slov eurokomisára pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa je možnosť sledovať peniaze zločincov a teroristov najistejšia cesta, ako zločincov vypátrať a dolapiť. Pripomenul, že nové pravidlá zabezpečia rýchly prístup k finančným informáciám a plynulejšiu spoluprácu v Európe, aby sa žiaden zločinec ani podozrivý terorista "nestratil z radaru" alebo neutiekol preč so "špinavými peniazmi".

"Zatvárame priestor, v ktorom pôsobia teroristi a zločinci, a odopierame im prostriedky potrebné pre ich smrteľné útoky," opísal situáciu eurokomisár pre bezpečnostnú úniu Julian King, podľa ktorého dohoda medzi EP a Radou EÚ vedie k vybudovaniu bezpečnejšej Európy.

Komisia pripomenula, že v dobe moderných technológií môžu zločinci a teroristi v priebehu niekoľkých minút preniesť peniaze z jedného účtu na druhý, pričom prístup orgánov činných v trestnom konaní k finančným informáciám je často príliš pomalý a ťažkopádny, čo doteraz bránilo pri vyšetrovaní trestných činov a účinnom rozbíjaní teroristických a zločineckých sietí.

Nové opatrenia, ktoré doplnia rámec EÚ pre boj proti praniu špinavých peňazí, umožnia včasný prístup k finančným informáciám, čo znamená, že orgány činné v trestnom konaní získajú priamy prístup k informáciám o bankových účtoch v národných registroch centrálnych bankových účtov alebo systémoch na vyhľadávanie údajov. K týmto informáciám bude mať nepriamo prístup aj Europol.

Dohoda znamená tiež posilnenie spolupráce medzi vnútroštátnymi orgánmi, Europolom a finančnými spravodajskými jednotkami a znamená zabezpečenie ochrany údajov, lebo orgány činné v trestnom konaní budú mať prístup len k informáciám o totožnosti držiteľa bankového účtu.

Smernicu predložia na schválenie v Európskom parlamente a v Rade EÚ (ministri členských krajín). Po nadobudnutí jej účinnosti budú mať členské štáty 24 mesiacov na zavedenie nových pravidiel do vnútroštátnych právnych predpisov.