Europoslanci žiadajú krajiny EÚ, aby sa aktívnejšie venovali integrácii Rómov
12 | 02 | 2019 I tasr

Európsky parlament (EP) v utorok vyzval Európsku komisiu (EK) a členské štáty EÚ, aby boli aktívnejšie pri potláčaní protirómskeho zmýšľania a prijali konkrétne opatrenia zamerané na integráciu Rómov. EP zároveň upozornil na prejavy rasizmu voči členom rómskych komunít.


Schválené nelegislatívne uznesenie vyzýva EK a členské štáty Únie, aby v budúcom strategickom rámci EÚ a v súvisiacich národných stratégiách pre začleňovanie Rómov na obdobie po roku 2020 rozšírili prioritné oblasti, zaviedli jasné a záväzné ciele, lehoty ich napĺňania a ukazovatele na ich monitorovanie, a zároveň aby vyčlenili dostatok finančných prostriedkov na realizáciu týchto cieľov.

Europoslanci odporučili členským štátom EÚ, aby pri koncipovaní politík na začleňovanie Rómov prihliadali aj na rodové hľadisko a zamerali sa najmä na deti. Schválený text zdôrazňuje tiež potrebu presadzovania rovnakého prístupu rómskych detí ku všetkým právam.

Parlament navrhol aj stanovenie osobitného cieľa nediskriminácie a opatrenia na začlenenie Rómov do ekologicky udržateľnej a digitálnej spoločnosti.

Podľa návrhu europoslancov by sa na procese vytvárania stratégií pre začleňovanie Rómov mali úzko podieľať aj zástupcovia rómskych komunít a mimovládnych organizácií. Poslanci zároveň zdôraznili nevyhnutnosť spravodlivého zastúpenia Rómov vo všetkých sférach života, vrátane médií, verejných inštitúcií a politických orgánov.

Uznesenie EP vyzýva členské štáty, aby na zlepšenie životných podmienok a príležitostí pre Rómov lepšie využívali štrukturálne fondy EÚ.

V dokumente schválenom v pléne EP sa ďalej konštatuje, že protirómske zmýšľanie je osobitná forma inštitucionálneho a historickou diskrimináciou podporovaného rasizmu. Ten sa prejavuje okrem iného násilím, nenávistnými prejavmi, vykorisťovaním, stigmatizáciou a diskrimináciou členov rómskych komunít. Hlavnými problémami, ktorým v súčasnosti čelia Rómovia v Európe, sú podľa uznesenia EP segregácia na školách a obmedzený prístup k ubytovaniu, zamestnaniu a zdravotnej starostlivosti.

V tejto súvislosti vážne obavy vzbudzuje vysoký podiel mladých Rómov, ktorí nie sú zamestnaní a nie sú ani v procese vzdelávania či odbornej prípravy.