AKTUÁLNE: Poslanci nezvolili kandidátov na ústavných sudcov
12 | 02 | 2019 I tasr
Národná rada SR nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h budú poslanci voliť opäť. Oznámili to zákonodarcovia v závere deviateho rokovacieho dňa 40. schôdze Národnej rady SR.

Poslanci volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá.

Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň ale vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu.

Premiér Pellegrini je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že poslanci vybrali verejnú. Povedal to po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej.

Viacerí poslanci Smeru-SD odovzdávali pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov prázdne hlasovacie lístky. TASR to potvrdili viacerí poslanci. Podobne mali údajne postupovať aj národniari z SNS. Most-Híd vraj prázdne lístky nevhadzoval.

Sme rodina: Fico nechce, aby Kiska vymenoval nových sudcov ÚS SR
12 | 02 | 2019 | tasr


Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru-SD. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi. Neprekáža mu, že by mal byť ústavný súd nefunkčný mesiac či dva, ak sa nezvolia kandidáti. Povedal, že sociálni demokrati mali pri hlasovaní voľnú ruku.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár povedal, že sociálni demokrati vyjadrili pri hlasovaní svoj názor na verejnú voľbu, čo sa odrazí aj na výsledku voľby. Podľa Blanára, ak nebudú kandidáti zvolení, bude druhé kolo voľby, to je určené na štvrtok.

Voľba bola verejná, Robert Fico takéto hlasovanie odmietol, s čím sa stotožnili aj viacerí jeho stranícki kolegovia. Dlhodobo tvrdia, že tajná voľba je najdemokratickejšia. Most-Híd trval na verejnej voľbe, SNS hovorila tiež, že jej neprekáža.

Komentár Juraja Štubniaka: Voľba na Ústavný súd stratila príchuť Fica a v ponímaní strany Smer aj zmysel
12 | 02 | 2019 | Juraj Štubniak


SaS sa podľa podpredsedníčky Lucie Ďuriš Nicholsonovej pokúsila skontaktovať a dohodnúť s Mostom-Híd na spoločnom postupe pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Tvrdí, že vládna strana na ponuku nereagovala. Informuje denník N.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

 

UPOZORNENIE: Správu aktualizujeme.