Africká únia chce v júli usporiadať medzinárodnú konferenciu o Líbyi
12 | 02 | 2019 I tasr

Africká únia (AÚ) vyzvala, aby sa v júli konala globálna konferencia s cieľom vyriešiť konflikt v Líbyi a dosiahnuť, aby sa v tejto krajine v októbri uskutočnili parlamentné a prezidentské voľby. Hlavy štátov zastúpených v AÚ to uviedli v pondelok vo vyhlásení, ktoré zverejnili na summite v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba.


Vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP, sa píše, že AÚ by chcela v prvej polovici júla usporiadať "medzinárodnú konferenciu o zmierení v Líbyi", ktorá by sa konala "pod záštitou AÚ a OSN".

Komisiu AÚ zároveň lídri zastúpení na summite vyzvali, aby "v spolupráci s OSN a líbyjskou vládou prijala všetky opatrenia potrebné na vypísanie prezidentských a parlamentných volieb v októbri 2019".

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý je v súčasnosti predsedom AÚ, zdôraznil v tejto súvislosti potrebu "afrického riešenia afrických problémov".

Líbya sa zmieta v chaose od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí. Medzinárodne uznávaná vláda so sídlom v Tripolise vedená premiérom Fájizom Sarrádžom je slabá a nemá pod kontrolou rozsiahle časti krajiny. Jej autoritu spochybňuje poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý ovláda východ krajiny.

V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal zároveň hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Situácia tiež napomáha džihádistickým skupinám, ktoré v ostatných rokoch spáchali v Líbyi množstvo útokov, pričom len vlani vyše 20-krát zaútočili na inštitúcie prepojené s medzinárodne uznávanou vládou alebo Haftarovou armádou.