Úradujúci minister obrany USA nečakane navštívil Afganistan
11 | 02 | 2019 I tasr

S cieľom vyjadriť podporu stále viac ostrakizovanej ústrednej vláde v Kábule, navštívil v pondelok Afganistan na pozadí mierových rokovaní medzi Washingtonom a fundamentalistickým hnutím Taliban úradujúci minister obrany Spojených štátov Pat Shanahan. Informovala o tom agentúra AFP.


Shanahan by sa mal stretnúť s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním, ktorého vládny kabinet nebol súčasťou januárových rokovaní medzi Spojenými štátmi a hnutím Taliban. Tie majú podľa zúčastnených strán potenciál ukončiť 17 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane.

Sympatizanti a podporovatelia afganskej vlády vo Washingtone trvajú na tom, že tá by mala byť taktiež súčasťou rokovacieho procesu. Taliban však ústrednú vládu považuje za bábku Spojených štátov a odmieta s ňou komunikovať.

Americký minister obrany sa v tomto kontexte pre novinárov ešte počas letu vyjadril, že "je dôležité, aby bola afganská vláda súčasťou rokovaní o Afganistane", pričom "Afganci sami sa musia rozhodnúť, ako bude Afganistan v budúcnosti vyzerať".
Ostrakizácia Ghaního vlády sa ešte viac prehĺbila po tom, ako sa minulý týždeň v Moskve Taliban stretol na dvojdňovom rokovaní s predstaviteľmi afganských opozičných strán, pričom výsledky stretnutia označili jeho účastníci za "veľmi úspešné".

Kábul nedávno priznal, že od roku 2014, keď sa z krajiny stiahla medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi, stratil v bojoch s Talibanom viac ako 45.000 príslušníkov ozbrojených síl. Fundamentalisti z Talibanu medzitým ovládli už takmer polovicu územia krajiny.

Americkí činitelia pritom v decembri uviedli, že prezident Spojených štátov Donald Trump hodlá stiahnuť polovicu zo zvyšných 14.000 amerických vojakov umiestnených v Afganistane.