Sofia a Londýn spoločne vyšetria prípad tretieho podozrivého v kauze Skripaľ
11 | 02 | 2019 I TASR
Bulharsko a Veľká Británia spoločne vyšetria správy o možnom súvise otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa s podobným pokusom o zabitie bulharského podnikateľa v roku 2015. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenie britskej veľvyslankyne v Bulharsku.

Obe krajiny sa dohodli na otvorení spoločného vyšetrovania v reakcii na správy o treťom podozrivom v kauze pokusu o otrávenie Skripaľa. Podľa investigatívnej stránky Bellingcat má ísť o ruského občana Sergeja Fedotova, ktorý zároveň opakovane navštevoval Bulharsko období, keď tam došlo k pokusu o otrávenie zbrojára Emilijana Gebreva.

Britská veľvyslankyňa v Sofii Emma Hopkinsová v pondelok o tejto otázke rokovala s bulharským premiérom Bojkom Borisovom a predstaviteľmi miestnych orgánov činných v trestnom konaní.

"Pracujeme na spoločnom tíme a blízkom partnerstve, aby sme zistili fakty o tomto prípade. Všetky otázky týkajúce sa národnej bezpečnosti Spojeného kráľovstva a Bulharska majú pre nás prvoradý význam," povedala po schôdzke Hopkinsová.

Správy o činnosti ruských agentov v európskych krajinách treba podľa nej brať veľmi vážne.

Zároveň ubezpečila, že vyšetrovanie bude pokračovať aj po odchode Británie z Európskej únie, ku ktorému by malo dôjsť 29. marca.

Bulharský generálny prokurátor Sotir Cacarov uviedol, že ruský občan Sergej Fedotov navštívil v priebehu roka Bulharsko trikrát, z toho raz v apríli, keď sa pokúsili otráviť podnikateľa Gebreva.

Podľa bulharských médií sa tento zbrojár stal terčom ruského útoku preto, že dodával zbrane Ukrajine.

Podľa správ Bellingcatu muž známy ako Sergej Fedotov, prišiel do Británie dva dni pred otrávením Skripaľa a jeho dcéry Julie, ku ktorému došlo vlani 4. marca v anglickom meste Salisbury. Investigatívci z tejto stránky vyslovili podozrenie, že Fedotov sa mohol zúčastniť pokuse o otrávenie Skripaľovcov i bulharského podnikateľa Gebreva.

Bulharské úrady vyšetrujú Fedotovove návštevy v Bulharsku už od vlaňajšieho októbra. Zhromaždili už veľké množstvo údajov a svoj postup koordinujú s britskou stranou.

Fedotov priletel z Moskvy do Sofie niekoľko dní pred tým, ako Emiljan Gebrev 28. apríla 2015 skolaboval na recepcii a upadol do kómy s príznakmi vážnej otravy. Jeho syn a jeden z manažérov jeho spoločnosti mali podobné symptómy, všetci traja sa však — rovnako ako Skripaľovci — napokon uzdravili.

Gebrev sa vlani obrátil na bulharskú prokuratúru, pričom vyslovil podozrenie, že bol takisto ako Skripaľovci otrávený nervovoparalytickou zo skupiny novičok. Výsledky krvných testov a rozbory moču však potvrdili len prítomnosť látok nachádzajúcich sa v niektorých pesticídoch, teda prostriedkoch na ničenie hmyzu alebo buriny.

Z pokusu o Skripaľovu vraždu obvinil Londýn dvojicu ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí sú podľa zistení investigatívnych médií príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky GRU. Médiá neskôr zistili, že ich pravé mená sú Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.