Roboti sú čoraz bežnejšou záležitosťou aj na Slovensku (VIDEO)
11 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast

Roboti s umelou inteligenciou dnes už bežne diagnostikujú, liečia, vyrábajú, riadia automobily i vlaky, obsluhujú recepcie a pomáhajú v bankách. Niektorí práve teraz čítajú váš poslaný životopis. Vývoj ide neustále dopredu a do pár rokov sa od robotov dočkáme aj kreatívnych schopností.


Veľa práce, málo ľudí. Je vám to povedomé? A máte tiež pocit, že najviac prebýva takej práce, ktorú nechce nikto robiť? Ako jedno z riešení, ako zvýšiť produktivitu a znížiť onen tlak, sa podľa štúdie spoločnosti McKinsey ponúka digitalizácia. Poťažmo rovno robotizácia.

Slovenský hovoriaci robotPepper

Robot pochádza od japonskej spoločnosti SoftBank Robotics, ktorá ho prvýkrát predstavila už v roku 2016. Pepper T-Dee, ako sa robot volá, má hlavne baviť zákazníkov, pričom s nimi dokáže viesť plnohodnotný rozhovor v slovenčine.

Zákazníci Tatra banky v Bory Mall Bratislava sa s ním dorozumejú hlasom aj pomocou tabletu, ktorý má umiestnený na hrudi. Pepper T-Dee meria 130 centimetrov, rozpráva vtipy, spieva a tancuje. Môžete si s ním zahrať hru, preverí vaše znalosti v krátkom kvíze alebo vám zapózujú na spoločnom selfie.



Vo svojej slovnej databáze má asi 230 slovenských fráz. Práve slovenčinou je robot operátora exkluzívny, lebo po celom svete ich je viac ako 20 000 robotov vo viac ako 70 krajinách. Jeho služby využíva už vyše 2 000 firiem. Najčastejšie sa používa v maloobchode, a to v nákupných centrách, ďalej potom v telekomunikáciách a obľúbený je tiež u automobilových predajcov.

Má štyri mikrofóny umiestnené na hlave, ktoré mu umožňujú rozpoznať postavenie osoby, komunikovať a tiež identifikovať emócie prenášané hlasom. Je schopný plne fungovať v prostredí vďaka 3D fotoaparátu a dvom HD kamerám, dokáže tiež identifikovať tváre a ich sentiment. .Môže sa voľne pohybovať v priestore, pri maximálnej rýchlosti 3 km/h. Pepper je schopný udržať rovnováhu, rozpoznáva ľudí a prekážky pre minimalizáciu rizika kolízie. Je vybavený vysokokapacitnou batériou, ktorá mu poskytuje približne 12 hodín autonómie, váži 32 kilogramov a meria 120 centimetrov. Má množstvo senzorov: Dva ultrazvukové vysielače a prijímače, šesť laserových senzorov a tri detektory prekážok umiestnené v nohách. Pepper má v rukách aj hmatové senzory, ktoré sa používajú na sociálnu interakciu .Využíva umelú inteligenciu vo forme kognitívnych výpočtových služieb a na základe nej prispôsobuje svoje správanie a dopĺňa databázu svojich vedomostí v reálnom čase