Pompeova oficiálna návšteva Slovenska má oslabiť vplyv Ruska v našej krajine
11 | 02 | 2019 I

Minister zahraničia USA Mike Pompeo chce počas návštevy Maďarska a Slovenska usilovať o rozšírenie vzťahov USA vo všetkých sférach,  tak aby sa zbavili ruského vplyvu, oznámilo americké ministerstvo zahraničia.


"USA sa usilujú o rozšírenie svojej účasti v diplomatických, vojenských, obchodných a kultúrnych záležitostiach strednej Európy s cieľom posilniť väzby tohto regiónu so Západom v situácii rastúceho vplyvu na tieto krajiny zo strany Ruska a Číny, "uvádza sa v správe Ministerstva zahraničných vecí USA.

Návšteva Mika Pompea je časovo napojená na 30-ročné výročie dňa, keď stredná Európa strhla železnú oponu a vykročila po ceste slobody a suverenity, zvolila západnej diplomaciu, píšu New York Times.

Americké ministerstvo zahraničia uvádza medzi úspechy, ktoré dosiahol Washington v oslabení ruského vplyvu, najmä skutočnosť, že Slovensko prijalo rozhodnutie o nákupe amerických stíhacích lietadiel F-16. To nielen zvýši jeho možnosti v oblasti protivzdušnej obrany, ale tiež to prehĺbi spoluprácu s krajinami NATO a oslabí závislosť na zbraniach sovietskej výroby a na ruských odborníkoch, ktorí ich obsluhujú.

Lajčák: Návšteva šéfa diplomacie USA v SR je príklad bezproblémového partnerstva
Návšteva amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea na Slovensku je vnímaná ako príklad pozitívneho a bezproblémového partnerstva. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) to povedal v... Čítať ďalej
11 | 02 | 2019 | tasr


Maďarsko a Slovensko sa ako členské krajiny NATO zúčastňujú regionálnych a globálnych misií aliancie, najmä v Kosove, Iraku a Afganistanu, pripomenulo Ministerstvo zahraničia USA. Uviedlo, že USA rokujú s Maďarskom a Slovenskom o uzatvorení bilaterálnych dohôd v oblasti obrany, ktoré umožnia posilniť spoločnú bezpečnosť, píšu Irish Times.

Americké ministerstvo zahraničia už skôr informovalo, že Mike Pompeo vykoná v dňoch 11. - 15. februára návštevu na Slovensku v Maďarsku, Poľsku, Belgicku a na Islande.