Most-Híd a SNS podporujú verejnú voľbu kandidátov na sudcov ÚS, Smer-SD tajnú
11 | 02 | 2019 I TASR
Koaliční partneri sa v predvečer voľby kandidátov na ústavných sudcov stretli v parlamente. Hovorca predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) Tomáš Kostelník potvrdil, že rokovanie sa konalo, bližšie informácie on ani jednotliví lídri médiám zatiaľ neposkytli.

Koaličná strana Most-Híd v pondelok avizovala, že podporí verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Strana chce podľa hovorkyne Kláry Debnár týmto krokom vylúčiť akékoľvek špekulácie o zákulisných dohodách s ĽSNS.

Danko v tejto súvislosti uviedol, že preferuje verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Ako dodal, poslanci SNS budú mať pri hlasovaní voľnú ruku.

Strana Smer-SD naďalej podporuje tajnú voľbu kandidátov. "Tajnú voľbu vnímame ako výdobytok a prvok demokracie. Zmenu na verejnú voľbu vnímame ako návrat pred rok 1989. Ústavný sudca má byť nezávislý, preto by nemal vedieť, kto ho volil," uviedol hovorca strany Ján Mažgút.

Voľba kandidátov na ústavných sudcov sa bude konať v utorok (12. 2.) o 17. hodine. Danko avizoval, že prípadná opakovaná voľba bude vo štvrtok (14. 2.) o 11.00 h. Parlament bude voliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. Na výber majú poslanci z 39 uchádzačov. Zvolených kandidátov ponúkne parlament prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd (ÚS) SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.