KAUZA: František Oravec - obeť, líder štrajkov traktoristov alebo podvodník, ktorý využil situáciu?
11 | 02 | 2019 I Michaela Melišková, TASR

Líder farmárskych protestov a  Zduženia Iniciatíva poľnohospodárov František Oravec  je podozrivý zo spoluúčasti na závažnom trestnom čine. V oznámení pre médiá to dnes uviedli akcionári firmy Esin Group, a.s. Vlastimil Majerčák a Tomáš Kukučka. Súdne pojednávanie sa zaoberá prípadom obvineného Marcela H., ktorého polícia v roku 2017 prichytila pri pokuse o nelegálny nákup výbušnín. Pri nasledujúcej domovej prehliadke u neho našli nielen zbrane a výbušniny, ale aj fotografie majiteľov Esin Group, a.s., ich rodinných príslušníkov, domov, áut a chát. Obvinený Marcel H. je bratrancom Františka O. a zo svedeckých výpovedí vyplynulo, že sa zameriaval na predstaviteľov firmy Esin práve na žiadosť Františka O.. Prinášame aj následné vyjadrenie Františka Oravca.


 

 

Tvrdenia Esin Group a.s. a súdne pojednávanie


 

Spoločnosť Esin Goup a.s. má dlhodobý spor s Františkom Oravcom a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky mediálne a politické aktivity Františka O. sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít.

 
 
Vyzývame všetky médiá, aby sa prišli zajtra 12.februára pozrieť na súdne pojednávanie do Košíc. Tam uvidia, kto je pán František O., ktorý sa pasoval za ochrancu práv malých a slabých, proti veľkým a silným,“ uvádza sa v stanovisku firmy Esin Group, a.s..


 


Súdne pojednávanie sa zaoberá prípadom obvineného Marcela H., ktorého polícia v roku 2017 prichytila pri pokuse o nelegálny nákup výbušnín. Pri nasledujúcej domovej prehliadke u neho našli nielen zbrane a výbušniny, ale aj fotografie majiteľov Esin Group, a.s., ich rodinných príslušníkov, domov, áut a chát. Obvinený Marcel H. je bratrancom Františka O. a zo svedeckých výpovedí vyplynulo, že sa zameriaval na predstaviteľov firmy Esin práve na žiadosť Františka O..

Toto je pravá tvár Františka O.. Toho istého pána, ktorý podľa nás podviedol väčšinu slovenských médií, podpredsedníčku parlamentu aj generálneho prokurátora. Toho istého pána, ktorý oklamal celé Slovensko keď nás obvinil z fyzického útoku. Tento pán nás dlhodobo a systematicky vydiera, zastrašuje a dokonale pritom podvádza verejnú mienku v celej krajine,“ uvádza sa ďalej v stanovisku firmy Esin Group a.s..

Firma sa preto definitívne rozhodla, že sa bude aktívne a verejne brániť. Jej majitelia sú ochotní predstúpiť pred všetky médiá a odpovedať na všetky otázky. „Ešte do konca minulého roka sme boli ochotní s Františkom O. vyjednávať a boli sme ochotní mu ustúpiť aj vo veciach, na ktoré nemá žiadny a už vôbec nie zákonný nárok. Ale s ním sa dohodnúť nedá a naša ochota ustupovať jeho nezákonným vydieračským praktikám sa skončila,“ uviedla včera firma vo svojom stanovisku.

Esin Group a.s. vedie s Františkom O. spor o približne 500 ha polí od roku 2015, kedy odkúpila veľký poľnohospodársky podnik od košickej rodiny Hudákovcov, ktorý pozostával z firiem AGRO-VALALIKY a.s. a MOLD-TRADE s.r.o. Tieto firmy hospodária na 8 000 ha pôdy.

Celý príbeh a priebeh tohto sporu, ktorý umelo a za účelom hrubého vydierania vyvolal práve František O., bude publikovaný na stránke www.slusnipolnohospodari.sk , ktorú práve pripravujeme a budeme komunikovať aj prostredníctvom facebookovej fun page Iniciatíva slušných poľnohospodárov. A tak isto priamo a v osobnom kontakte s každým, kto bude mať záujem spoznať praktiky človeka, ktorý podľa nášho hlbokého presvedčenia podviedol takmer celé Slovensko,“ konštatuje sa na záver v stanovisku spoločnosti Esin Group a.s.

 


Vyjadrenie Františka Oravca lídra štrajku traktoristov a iniciatívy poľnohospodárov


 

Firmy Esin Group, a.s., prehrávajú so mnou všetky súdne spory a teraz stupňujú vydieranie mojej osoby. V reakcii na pondelkové vyjadrenia spoločnosti to uviedol farmár František Oravec.


"Pomocou vymyslených, vyfabrikovaných dôkazov chcú, aby som bol obvinený z niečoho, s čím nemám nič spoločné," tvrdí.

 

"Už pred rokom som počas protestov verejne spomínal, že kvôli nezákonnému postupu firiem skupiny Esin čelím pokusom o finančné zruinovanie, že som bol fyzicky napadnutý zamestnancom skupiny Esin a že proti mne ľudia pracujúci pre túto skupinu fabrikujú falošné dôkazy, ktorými sa ma snažia kompromitovať a obviniť ma z činov, s ktorými nemám absolútne nič spoločné," vyhlásil v reakcii Oravec.


Pripomína, že vo veci sporov súvisiacich s právom užívania pôdy súdne konania s nimi vyhral a firmy Esinu mu dlhujú 1,160 milióna eur plus príslušenstvo. "Kvôli nezákonným konaniam, ktorých sa voči mne dopúšťali, čelia zamestnanci firiem Esinu viacerým trestným oznámeniam," konštatoval Oravec s tým, že viaceré trestné oznámenia pokročili do štádia trestných stíhaní. "Určite nie je náhoda, že práve v tejto chvíli voči mne vyťahujú ľudia firiem Esinu prípad, v ktorom ma chcú zatiahnuť do niečoho, čoho som sa nedopustil," doplnil.

Na mysli má súdne konania vedené voči jeho "vzdialenému príbuznému". Súdne pojednávanie v tejto veci je naplánované na utorok (12.2.) "V rámci súdnych konaní môj príbuzný dvakrát verejne obvinil štatutára Esinu Vlastimila Majerčáka, že sa ho snažil podplatiť, aby voči mne krivo svedčil a aby ma zatiahol do niečoho, s čím nemám nič spoločné. Podotýkam, že tento môj vzdialený príbuzný vedie spor s osobou, ktorá úzko spolupracuje s ľuďmi zo skupiny Esin na mojom vydieraní. Spomínaná osoba dlhuje môjmu príbuznému podľa mne dostupných informácii 3,7 milióna korún (122.817 eur). Táto suma je už exekútorom vymáhaná," priblížil Oravec. Na skutočnosť, že je zaťahovaný do sporov, s ktorými nemá nič spoločné, už podľa vlastných slov upozornil aj generálneho prokurátora.

 

 

Dlhodobý spor


Esin Group má dlhodobý spor s Oravcom a jej predstavitelia sú presvedčení, že všetky mediálne a politické aktivity Františka Oravca sú iba kamuflážou pre zakrytie jeho skutočných aktivít. Vedú spor o približne 500 hektárov (ha) polí od roku 2015, kedy Esin odkúpila veľký poľnohospodársky podnik od košickej rodiny Hudákovcov, ktorý pozostával z firiem AGRO-VALALIKY, a.s., a MOLD-TRADE, s.r.o.

Predstavitelia spoločnosti upozornili na prípad obvineného Marcela H., ktorého polícia v roku 2017 prichytila pri pokuse o nelegálny nákup výbušnín. Pri nasledujúcej domovej prehliadke u neho našli nielen zbrane a výbušniny, ale aj fotografie majiteľov Esin Group, ich rodinných príslušníkov, domov, áut a chát. Obvinený je podľa firmy bratrancom Františka Oravca a zo svedeckých výpovedí vyplynulo, že sa zameriaval na predstaviteľov firmy Esin práve na jeho žiadosť.