Gruzínsko: Lajčák odovzdal pomoc špecializovanému zdravotníckemu zariadeniu
11 | 02 | 2019 I Lucia Čarnecká,tasr

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák odovzdal v pondelok v Gruzínsku v mene slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019 a Oficiálnej rozvojovej spolupráce SR humanitárny dar Skríningovému centru pre prevenciu rakoviny v meste Zugdidi.


Druhý deň svojej pracovnej návštevy v Gruzínsku v pozícii úradujúceho predsedu OBSE Lajčák začal rokovaním so svojím gruzínskym partnerom Davidom Zalkalianim na pôde ministerstva zahraničných vecí v metropole Tbilisi.

Lajčák pri tejto príležitosti zároveň symbolicky odovzdal humanitárnu pomoc v hodnote 39.000 eur. Dar je určený na nákup zdravotníckeho zariadenia pre zmienené špecializované zdravotnícke zariadenie v meste Zugdidi, ležiacom neďaleko hranice s odštiepeneckým Abcházskom. Dobudovanie zariadenia na najmodernejšie európske štandardy sa plánuje v máji. Činnosť tohto zariadenia využívajú ľudia žijúci na oboch stranách administratívnej línie medzi Gruzínskom a týmto separatistickým územím.

V rámci svojho príhovoru si Lajčák prepožičal slová Stephena Hawkinga: "Sme veľmi, veľmi malí, ale vieme robiť skutočne veľké veci." Minister ocenil úsilie ľudí pracujúcich dennodenne v konfliktom regióne. Svojou prácou podľa jeho slov prispievajú k zlepšovaniu životov miestnych ľudí. V súvislosti s humanitárnym darom Lajčák zhodnotil, že i keď ide iba o ďalší "veľmi, veľmi malý krok", "dúfame však, že môže dopomôcť ku skutočne veľkým veciam a že toto zariadenie tak bude robiť pre ľudí tohto regiónu".

Minister Zalkaliani na spoločnej tlačovej konferencii po skončení rokovania objasnil, že s Lajčákom hovorili o "dôsledkoch ruskej okupácie, porušovaní ľudských práv a humanitárnej situácie v oblasti". Ministri sa zhodli na nutnosti dosiahnuť posun v ženevských medzinárodných dialógoch. "Dúfame, že OBSE sa bude ďalej zapájať do riešenia konfliktu medzi Gruzínskom a Ruskom," pokračoval Zalkaliani a zdôraznil, aké je dôležité pokračovať v budovaní mieru.

Gruzínsko podľa slov šéfa svojej diplomacie vníma OBSE ako dôležitého partnera v procese demokratizácie krajiny. Zalkaliani vyzdvihol napríklad spoluprácu s Úradom OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODHIR) na vlaňajších prezidentských voľbách, pri ich monitorovaní a v oblasti otázok slobody médií.

Tbilisi oceňuje podporu Slovenska v rámci euroatlantickej integrácie Gruzínska. Minister Zalkaliani vyzdvihol aktívnu spoluprácu SR s Gruzínskom v ekonomickej a rozvojovej oblasti. Skutočnosť, že Lajčák ako úradujúci predseda OBSE navštívil Gruzínsko hneď začiatkom svojho mandátu, je podľa jeho slov dôkazom, že Gruzínsko je pre túto organizáciu jednou z priorít.

Šéf slovenskej diplomacie Lajčák v mene medzinárodného spoločenstva demonštroval silnú podporu Gruzínsku. S gruzínskym partnerom prebrali konkrétne oblasti vzájomnej spolupráce, identifikovali možnosti, ktorými môže OBSE Gruzínsko podporiť a ktoré oblasti spolupráce treba posilniť. S gruzínskym rezortným partnerom taktiež hovoril o možnostiach, ktoré poskytuje politická platforma ženevských medzinárodných rozhovorov a jej mechanizmus na riešenie konkrétnych otázok. Spoločne určili body, ktoré treba posilniť a v ktorých sa treba posunúť ďalej, a čo sa dá urobiť pre bežných ľudí. Dôležité podľa Lajčákových slov je pochopiť a identifikovať, "kde sa môžeme v nasledujúcich mesiacoch pohnúť".