G.Gál zvolá k rozhodnutiu ÚS o protiústavnosti previerok sudcov pracovnú skupinu
11 | 02 | 2019 I tasr

Rozhodnutím Ústavného súdu SR o protiústavnosti plošných previerok sudcov sa má zaoberať pracovná skupina. Jej vytvorenie avizoval minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Podľa neho má riešiť aj problematiku posudzovania ústavných zákonov ústavným súdom.


"K previerke sudcov Ústavný súd SR povedal, že sudcovia sa môžu lustrovať, ale nie týmto spôsobom, a preto musíme nájsť ústavne komfortný spôsob previerky," vyhlásil šéf rezortu.

Podľa Gála sa v tejto súvislosti vynárajú dve problematické otázky. "Jedna je, že necháme ústavný súd ďalej posudzovať články ústavy alebo ústavných zákonov, alebo sa s tým nejako vyrovnáme a druhá vec, čo urobíme s previerkami," dodal s tým, že k obom témam zvolá pracovnú skupinu.

Ústavný súd SR v koncom januára rozhodol, že plošné preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom (NBÚ), ktoré zaviedla novela Ústavy SR z roku 2014, je v rozpore s Ústavou SR. Protiústavnými sú zároveň viaceré ustanovenia zákonov, ktoré pri previerkach sudcov na danú novelu nadväzujú.