Fíni sa dočkali. Budú voliť poštou do Európskeho i Fínskeho parlamentu - zo zahraničia!
11 | 02 | 2019 I Samuel Zubo

Viac ako 250.000 občanov Fínska, ktorí budú v čase volieb v zahraničí získali možnosť voliť poštou. Státisíce občanov Slovenska túto možnosť nemá ani v blížiacich sa prezidentských voľbách, ani vo voľbách do Európskeho parlamentu.


Voľby do Európskeho parlamentu (EP)


Z 28 krajín EÚ umožňuje svojim občanom voliť zo zahraničia už 24 krajín vo voľbách do EP. Z nich 15 umožní na jar 2019 voliť poštou. 16 krajín umožňuje voliť na ambasádach.

Slovensko neumožňuje svojim občanom účasť na voľbách do Európskeho parlamentu. Okrem nás sú na tom rovnako už len občania ČR, Malty a Írska.

Voľba poštou predstavuje obrovskú zmenu, pretože ľudia stále viac cestujú. Z rôznych dôvodov sa tak stále viac obyvateľov EÚ nachádza v čase rôznych volieb mimo územia svojho štátu. Pritom neprestávajú byť občanmi týchto krajín a musia sa stále riadiť jej zákonmi. Voľba poštou občanom umožňuje skutočnú možnosť zúčastňovať sa na vecí verejných.

Niektoré krajiny umožňujú svojim občanom navyše voľbu na veľvyslanectvách. Tie sú však vhodné len ako doplnkový spôsob voľby. Ambasády sa nenachádzajú v každej krajine a cesta k nim predstavuje v niektorých krajinách hodiny cestovania a nemalé finančné a časové náklady.

Varovanie pred populizmom


Velikáni svetovej kultúry varujú pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu pred populizmom.

V iniciatíve Srdcom doma sme presvedčení, že jednou z odpovedí na populizmus musí byť vyššia účasť na voľbách. Preto požadujeme od poslancov NR SR možnosť voliť - zo zahraničia a vo všetkých voľbách - aj v tých do Európskeho parlamentu. 


Populizmus podľa signatárov predstavuje najväčšie nebezpečenstvo, ktorému Európa čelí za posledných 70 rokov.

„Ak sa niečo nezmení, tieto voľby budú najväčšou kalamitou, akú sme kedu poznali.,“ varujú signatári. „Politika pohŕdania inteligenciou a kultúrou bude triumfovať, dojde k explózii xenofóbie a antisemitizmu.“

Podpíšte online petíciu za možnosť voliť zo zahraničia:  https://www.SrdcomDoma.sk.