Raši podpísal spoluprácu v oblasti umelej inteligencie a smart cities so Spojenými arabskými emirátmi
10 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast, TASR

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši absolvoval v nedeľu pracovné stretnutie s ministrom pre umelú inteligenciu Spojených arabských emirátov (SAE) Umarom bin Sultánom al-Ulamom. Spoločne podpísali memorandum o porozumení a spolupráci práve v oblasti umelej inteligencie a smart cities. S ministrom sa vicepremiér stretol v rámci Svetového samitu o vládnutí, ktorý sa koná v týchto dňoch práve v SAE.


"Spojene arabské emiráty veľa investujú do umelej inteligencie, ako aj start-upov či rôznych akcelerátorov. A tu by mohol byť priestor práve pre naše firmy, ale aj štát na vytvorenie spoločných projektov v tejto oblasti," vysvetlil vicepremiér.

Slovensko má čo ponúknuť. Sme členom Európskej únie, ktorá v súčasnosti diskutuje aj o otázke zodpovednosti a etiky autonómnych systémov, či do akej miery je robot súčasťou spoločnosti. Toto sú záležitosti, ktoré formujú našu budúcnosť. V rámci vzájomnej spolupráce vieme zdieľať skúsenosti so štandardmi, ktoré sa týkajú ochrany osobných údajov či smerníc v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Ponúkli sme spoluprácu pri príprave legislatívy a tvorbe spoločnej zhody pri dosahovaní cieľov primeranej regulácie a podpory vzájomných ekosystémov. Vieme SAE poskytnúť expertov i poznatky, ako aj to, čo už na Slovensku funguje, ako je napríklad princíp Jedenkrát a dosť. Slovensko zároveň môže čerpať z poznatkov a skúseností SAE v súvislosti s podporou inovatívneho ekosystému, keďže táto krajina prikladá umelej inteligencii a inovatívnym riešeniam prioritnú pozornosť, o čom svedčí aj založenie prvého ministerstva pre umelú inteligenciu.

Významným krokom, na ktorom pracuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, je zváženie zavedenia pilotných projektov, cez ktoré sa bude dať prostredníctvom umelej inteligencie spracúvať veľké množstvo údajov. Výsledkom by malo byť lepšie rozhodovanie sa, lepšia tvorba politík, pričom zozbierané dáta sa následne zanalyzujú, urobí sa z nich výstup a ten zlepší služby pre občanov.

V kontexte stretnutia pozval vicepremiér ministra spolu s delegáciou na Slovensko na prvé stretnutie výboru expertov, ktorý bude vytvorený na základe v nedeľu podpísaného memoranda. Začne sa na ňom konkrétna spolupráca medzi oboma krajinami, aby mohlo byť memorandum napĺňané.