Proti Orbánovej vláde protestujú aj prívrženci opozičných strán
10 | 02 | 2019 I TASR
Po skupine s názvom Mladí za demokraciu, ktorá v nedeľu ráno zablokovala niekoľkými vozidlami dopravu na budapeštianskom Reťazovom moste na protest proti vláde premiéra Viktora Orbána, začali proti opatreniam jeho kabinetu protestovať popoludní aj prívrženci opozičných strán.

Na budínskom Hradnom vrchu sa pred novým sídlom premiéra zišlo niekoľko stoviek demonštrantov, aby vyjadrili nespokojnosť s novelou zákonníka práce schválenou parlamentom v decembri, ktorá výrazne rozširuje ročný rámec nadčasov, a aby protestovali "proti diktatúre, ktorú Orbán buduje".

Niekdajší kláštor karmelitánov, v ktorom od začiatku tohto roka sídli kancelária predsedu maďarskej vlády, obkolesila zásahová jednotka polície kordónom. Stovky policajtov sú okrem okolia tohto sídla aj na viacerých uliciach hlavného mesta.

Účastníci zhromaždenia chcú reagovať aj na popoludňajší Orbánov výročný prejav o stave krajiny. Okolie budínskeho multifunkčného centra Várkert Bazár, kde premiér vystúpil pred pozvanými hosťami, obkolesili čiernym plotom.

Podľa opozičných politikov Orbán predniesol prejav za smútočnou ohradou. "Diktátor" sa podľa nich zrejme obáva protestov proti jeho vláde.

Demonštranti chcú večer prejsť k budove štátneho kontrolného úradu ÁSZ, kde chcú protestovať proti finančnému znemožňovaniu fungovania opozičných politických strán.