Na podporu jednoty Španielska sa v Madride zišlo 45.000 ľudí
10 | 02 | 2019 I TASR
Za účasti asi 45.000 ľudí sa v nedeľu v Madride konal protest proti ústretovej politike, ktorú vláda premiéra Pedra Sáncheza presadzuje vo vzťahu ku Katalánsku. Účastníci zhromaždenia za jednotné Španielsko žiadali aj vypísanie nových parlamentných volieb.

Ako informovala agentúra AFP, akciu iniciovali opozičné politické sily vrátane konzervatívnej Ľudovej strany (PP), centristického bloku Občania a krajne pravicového zoskupenia Vox, ktoré je nováčikom na španielskej politickej scéne.

Tieto politické strany a ich sympatizantov, odporcov separatizmu, rozhneval zmierlivý tón, ktorý si Sánchezova vláda zvolila v dialógu so stranami podporujúcimi nezávislosť Katalánska. Ich hlasy sú totiž dôležité pri schvaľovaní vládnych návrhov v parlamente i pre samotnú stabilitu Sánchezovej menšinovej vlády.

Bezprostrednou príčinou pre zvolanie protestu bol však fakt, že Sánchezova vláda minulý týždeň akceptovala návrh, aby dialóg medzi politickými stranami a katalánskym vedením koordinoval "nezávislý spravodajca". S návrhom prišli katalánski separatisti.

Agentúra AFP konštatovala, že napriek ústupku Sánchezovej vlády vo veci "spravodajcu" katalánske separatistické strany stále odmietajú podporiť vládny rozpočet na rok 2019. Ak Sánchez nedosiahne schválenie tohto svojho návrhu, mohol by vypísať predčasné voľby. Jeho mandát vo funkcii sa skončí v roku 2020.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PP, Občania a Vox by získali v parlamente väčšinu, ak by sa voľby v Španielsku konali v týchto dňoch.

Dnešné protestné zhromaždenie sa konalo dva dni pred tým, ako sa v utorok v Madride začne súdny proces s bývalým vedením Katalánska. Kvôli predvlaňajšiemu referendu o nezávislosti tohto regiónu pred súd predstúpi 12 katalánskych politikov. Deviatim z nich hrozí za vzburu až 25 rokov väzenia.

Sánchez v piatok zdôraznil, že jeho vláda nikdy nedá súhlas na vypísanie referenda o sebaurčení Katalánska. Vedenie tohto autonómneho regiónu súčasne vyzval viesť dialóg v hraniciach určených španielskou ústavou.

Podpredsedníčka španielskej vlády Carmen Calvová však následne uviedla, že autonomistické katalánske politické strany odmietli s Madridom viesť rokovania v ústavnom rámci. Španielska vláda potom oznámila, že končí rokovania s katalánskymi separatistami o budúcnosti ich regiónu, pretože uviazli v slepej uličke.