CNN: Trumpova obchodná vojna udržala ruské rybie prsty v amerických školských jedálňach
10 | 02 | 2019 I Peter Králik

Televízny kanál CNN spojil politiku prezidenta USA Donalda Trumpa so situáciou, kedy americkí školáci jedia v jedálni rybie tyčinky vyrobené z rýb, ktoré boli v prevažnej väčšine vylovené v Rusku.


Podľa nich aljašskí rybári mnoho rokov trpeli konkurenciou s Ruskom, "zvlášť na ziskovom trhu s treskou pestrou". Treska pestrá, ktorá sa loví v Rusku, je spracovávaná v Číne a potom predávaná v USA mrazená, obalená alebo ako imitácia krabieho mäsa .

Ako uvádza televízny kanál, očakávalo sa, že desaťpercentné clo zavedené prezidentom Trumpom na čínsky tovar "zmaže cenovú výhodu ruských rýb", ale situácia sa iba "zhoršila". Obchodný zástupca USA vylúčil ruskú tresku pestrú zo zoznamu tovaru so zvýšeným clom, čo jej zachovalo jej cenovú výhodu. Zároveň však vďaka odvetným clám zo strany Pekingu bol obmedzený prístup amerických rybárov na čínsky trh.

Ruská treska pestrá je lacnejšia ako americká, čo umožnilo získať podiel v hodnote približne 200 miliónov dolárov na americkom trhu s mrazenou treskou pestrou, upresňuje sa v správe.

"K roku 2017 sa približne polovica všetkých rybích prstov podávaných v školských jedálňach vyrábala z rýb vylovených v Rusku s prísadami z Číny," uvádza televízny kanál s odkazom na údaje obchodnej skupiny Genuine Alaska Pollock Producers (Pôvodný výrobcovia tresky pestrej na Aljaške).

Čína a USA uskutočnili v minulom roku niekoľko kôl vzájomného zvyšovania cla na rad dovážaného tovaru v hodnote stomiliárd dolárov ročne. Začiatkom decembra sa počas summitu G20 v Argentíne prezidenti týchto dvoch krajín dohodli o "prímerí" v obchodnej vojne. Neskôr Trump vyhlásil, že si je istý dosiahnutím spravodlivého obchodu s Čínou "tým alebo iným spôsobom". V Bielom dome zároveň uviedli, že Trump sa nechystá zmierňovať svoje požiadavky týkajúce sa predovšetkým ochrany intelektuálneho vlastníctva s cieľom dosiahnuť obchodné dohody s Čínou.