Proti politike súčasnej talianskej vlády demonštrovali v Ríme tisíce ľudí
09 | 02 | 2019 I tasr

Tisíce ľudí sa v sobotu zišli v centre Ríma, aby protestovali proti hospodárskej politike súčasnej vlády.  Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej demonštráciu zvolali odborári, ale zapojili sa aj sympatizanti opozičnej Demokratickej strany. Išlo o najväčší protest tohto druhu za posledné štyri roky, dodala AFP. Akcia sa zaobišla bez incidentov.


Pôvodne sa v sobotu mala konať aj talianska verzia protestov "žltých viest". Polícia ich však nepovolila kvôli obavám z násilia.

Odborári od súčasnej populistickej vlády žiadali opatrenia, ktoré by v krajine zabezpečili hospodársky rast a nové pracovné miesta. Domáhali sa aj zníženia daňovej záťaže.

Investičné plány, ktoré vláda avizovala, označili odborári za príliš opatrné. Upozornili, že navrhovanú dôchodkovú reformu podľa nich bude po čase potrebné opäť meniť.

Odborári súčasne kritizovali aj vládny plán na zavedenie tzv. nepodmienenej mzdy vo výške 780 eur pre sociálne najslabšie vrstvy obyvateľstva. Podľa odborárov toto opatrenie zníži motiváciu ľudí hľadať si prácu.

Ako konštatovala AFP, talianske odbory sa cítia byť prehliadané vládou a kritický postoj zaujali aj k nedávnemu stretnutiu šéfa vládneho Hnutia piatich hviezd (M5S) Luigiho Di Maia so zástupcami francúzskeho protivládneho hnutia "žltých viest", ktoré malo za následok diplomatickú roztržku medzi Parížom a Rímom.

"Je prinajmenšom neobvyklé, že podpredseda vlády (Di Maio) si nájde čas stretnúť sa s odporcami vlády v susednej krajine, ale nemá čas stretnúť sa s opozíciou vo svojej vlastnej krajine vrátane odborov," uviedol nový predseda odborov CGIL Maurizio Landini ešte v piatok.

Sobotná demonštrácia v Ríme bola najväčšia od masových demonštrácií spred viac ako štyroch rokov, keď sa protestovalo proti reformným plánom vtedajšieho premiéra Mattea Renziho.

Pre účastníkov z regiónov dali odborári vypraviť 12 mimoriadnych vlakov, 1300 autobusov, niekoľko trajektov a nízkonákladových letov.