Merkelová chce záruky od spoločnosti Huawei a Pekingu
09 | 02 | 2019 I Gordon Watts
Nemecká kancelárka dala pri návšteve Tokia najavo obavy o bezpečnosti výrobkov Huawei.

Angela Merkelová vyzvala čínsku firmu, aby nevyužívala bezpečnostných kľučiek. Potvrdila tak, že v EÚ rastú obavy týkajúce zariadenia Huawei pri budovaní siete 5G.

Nemecko doteraz zaujímalo pragmatický postoj a trvalo na tom, že neexistujú dôkazy, že by firma využívala svojich zariadení ku špionáži. Aj tak je ale podľa Merkelovej nutné hovoriť s čínskou vládou.

Pre Huawei fungujúci v Nemecku je kľúčové, aby sa k dátam nedostal čínsky štát.

Firma Huawei však tvrdí, že obvinenia zo strany USA a vyradenie z trhu napríklad v Austrálii je len súčasťou plánu, ako zadržať vzostup Číny čoby technologickej mocnosti.

Ministerstvo nariadilo vymazať z telefónov Huawei bezpečnostný softvér
České ministerstvo obrany nariadilo odstrániť zo služobných telefónov značky Huawei bezpečnostnú aplikáciu AirWatch. Svojim pracovníkom na to rozoslalo aj podrobný manuál. Zistil a píše o tom spravodajský server iROZHLAS.cz. Čítať ďalej
09 | 02 | 2019 | tasr


Hlavné obvinenia sa týkajú toho, že Meng Wan-čou, finančná riaditeľka firmy, porušila americké sankcie proti Iránu.

Zástupca FBI dramaticky vyhlásil, že obvinenia ukazujú, že Huawei trvalo využíval americké firmy a finančné inštitúcie a ohrozovala globálny spravodlivý trh. Čínske ministerstvo zahraničných vecí na to reagovalo tým, že sa jedná o politicky motivovaný a manipulatívny pokus firmu zničiť.

Merkelová uviedla, že vyspelé krajiny začínajú diskutovať o tom, ako je skupina Huawei naviazaná na vládnucu komunistickú stranu Číny.