TASS: Ruské jadrové torpédo Poseidon dosiahlo pod vodou až 200 km/h
08 | 02 | 2019 I Peter Králik

Testy jadrového torpéda "Poseidon" potvrdili predtým uvedené vlastnosti jeho neobmedzeného rozsahu a maximálnu rýchlosť vyššiu ako 200 km / h, uviedli noviny Isvetija s odkazom na správu TASS.


Podľa zástupcu agentúry sa testy vykonávali v morskej oblasti. Agentúra však poznamenáva, že nemá doteraz oficiálne potvrdenie týchto informácií.

Pre porovnanie je maximálna rýchlosť moderných jadrových ponoriek asi 60 km / h (30 až 35 uzlov), a torpéda - asi 90 km / h (až 50 uzlov). Ruské torpédo "Škval" s raketovým motorom môže podľa rôznych zdrojov dosahovať rýchlosťou až 370 km / h (až 200 uzlov), ale len do vzdialenosti mierne cez 10 km a v plytkej hĺbke.

Ruská nová zbraň Poseidon, ktorá je schopná spôsobiť tsunami vyvoláva strach
Ruská atómová podvodná bezpilotná ponorka Poseidon, ktorá už prešla prvými skúškami, vyvolala veľké znepokojenie u amerických vojenských expertov. Čítať ďalej
13 | 01 | 2019 | Michal Šumichrast


Drony "Poseidon", ktoré budú umiestnené na jadrové ponorky, sú súčasťou tzv. Oceánskeho viacúčelového systému. V máji bolo známe, že tieto zariadenia budú schopné niesť nejadrovú aj jadrovú hlavicu až o sile do 2 megaton a pohybovať sa vo veľkých hĺbkach. Navyše, ruská konštrukcia jadrového pohonu mu umožní samostatne prekonať Atlantický a Tichomorský oceán a zasiahnuť ktorúkoľvek krajinu.

Práce na "Poseidone" sú súčasťou štátneho programu výzbroje pre roky 2018-2027, pred jeho dokončením musí byť zariadenie prevedené na námorníctvo. Predpokladá sa, že budú umiestnené na ponorkách o celkovom počte 32 kusov.

Podľa zahraničných médií už "Poseidon" vyvolal vážne obavy medzi americkými vojenskými odborníkmi. Napríklad bývalý poradca amerického ministerstva zahraničia Christian Wheaton sa domnieva, že ruský dron je deštruktívny stroj "Posledného súdu", ktorý môže zničiť hlavné mestá Spojených štátov. Avšak táto zbraň nemá účel prvého úderu.

"Poseidon je navrhnutý ako zbraň druhého odvetného úderu, odradzujúc nepriateľov, aby zaútočili na Rusko tým, že neuniknú jadrovému torpédu apokalypsy," napísal expert Kyle Mizokami.

LE MONDE: Miesto bojiska more alebo ako prichádza strach veľmocí z Číny
Reakcia na úspechy čínskeho námorníctva na seba nedala dlho čakať, všetky námorné mocnosti sa tiež zaoberajú modernizáciou svojich námorných síl, píše Le Monde. Čítať ďalej
08 | 02 | 2019 | Michal Šumichrast