LE MONDE: Miesto bojiska more alebo ako prichádza strach veľmocí z Číny
08 | 02 | 2019 I Michal Šumichrast

Reakcia na úspechy čínskeho námorníctva na seba nedala dlho čakať, všetky námorné mocnosti sa tiež zaoberajú modernizáciou svojich námorných síl, píše Le Monde.


Admirál Christophe Prazuck, náčelník štábu francúzskeho námorníctva, opakuje, že Peking "postavil flotilu ekvivalentnú francúzskej za štyri roky a už nasadilo viac lodí v Stredomorí než všetky európske armády dohromady. Má celkový výtlak 1,6 milióna ton, čím je Čína na druhom mieste za Spojenými štátmi (3,3 milióna ton) a pred Ruskom (1 milión).

Čína začala sériovú výrobu od roku 2010 a od roku 2015 začala rozvíjať politiku ochrany svojich "zámorských záujmov", presunula sa za prvý reťazec ostrovov - námornú hranicu, ktorú dodržiavajú spojenci Spojených štátov (Japonsko, Filipíny a Taiwan). Alexander Sheldon-Duplaix, výskumný pracovník na ministerstve obrany a spoluautor knihy o tejto téme spolu so Stéphanom Gallois zdôrazňuje, že to je spôsob, akým Čína určuje svoj smer.

"Poslednou hlavnou transformáciou je vznik veľkých protilietadlových striel pre ochranu na otvorenom mori," zdôrazňuje historik.


Teraz množstvo a kvalita Pekingu idú ruka v ruke. Úspechy Číny sú založené na technologických inováciách. V roku 2018 Čína uskutočnila prvú skúšku elektromagnetickej pušky, umiestnené na malých križníkoch, vývojom balistických rakiet proti lietadlám alebo programom sľubného čínskeho lietadlového dopravcu vybaveného šiestimi katapultmi s elektromagnetickou technológiou, ktoré práve zvládli Spojené štáty, čo znamená, že Peking má náskok v tejto oblasti, "uvádza sa v článku.

TASS: Ruské jadrové torpédo Poseidon dosiahlo pod vodou až 200 km/h
Testy jadrového torpéda "Poseidon" potvrdili predtým uvedené vlastnosti jeho neobmedzeného rozsahu a maximálnu rýchlosť vyššiu ako 200 km / h, uviedli noviny Isvetija s odkazom na správu TASS. Čítať ďalej
08 | 02 | 2019 | Peter Králik


"Hlavným cieľom Pekingu je" odradiť americkú podporu pre všetkých spojencov v západnom Pacifiku alebo na Taiwane v prípade, že Čína chce vynútiť stretnutie, "vysvetľuje Sheldon-Duplaix,

"Pokiaľ ide o americké námorníctvo, jeho prioritou je zvýšiť bojovú účinnosť svojich lodí, najmä v námorných skupinách lietadlových lodí" uvádza článok. "Čínske protilietadlové raketové systémy namierené proti lietadlám prinútili americké námorníctvo" obmedziť lety, ktoré zasahujú do vzdialenosti 2 000 km od pobrežia Číny, "zdôrazňuje Alexander Sheldon-Duplet." Aby bolo možné rozšíriť rozsah ich lietadlových lodí, americké námorníctvo je tiež vybavené bezpilotnými lietadlami, pretože ich cieľom bude vyhrať bitku prvý deň, "hovorí expert.

"Vladimir Putin má v Rusku šesťkrát menej lodí ako malo ZSSR, modernizuje svoje námorníctvo s obmedzenými zdrojmi a už nemôže vyrábať veľké lode," píše sa v článku.

Ruský plán vytvoriť nový typ zbrane - obrie torpédo s termonukleárnou hlavicou pre jadrové útoky proti administratívnym a priemyselným centrám, ilustruje túžbu kompenzovať obvyklú americkú nadradenosť.