KAUZA: Takmer 60 lekárov obvinených z podvodu na strednom Slovensku
08 | 02 | 2019 I Spracovala: Michaela Melišková

V týchto dňoch dostali desiatky ľudí pracujúcich v zdravotníctve nepríjemnú poštu. Vyšetrovateľ Krajského riaditeľtsva Policajného zboru v Banskej Bystrici obvinil štatutára spoločnosti QuadraCare Petra Kiselého z obzvášť závažného zločinu podvodu a ďalších šesťdesiatri osôb, že sa na podvode podieľali. Lekári z celého Slovenska mali predpisovať náplaste na hojenie rán, takzvané mokré krytie pacientom, ktorí  o akýchsi náplastiach ani nevedeli, prípade ich dostali podstatne menej, ako im ich lekár vypísal. Vyskytnúť  sa malo dokonca niektoľko prípadov, keď lekári predpísali náplasť mŕtvym pacientom. Informuje portál PLUS JEDEN DEŇ.


Podľa informácii online vydania, "lekárka z breznianskej nemocnice takto liečila muža osem dní po jeho smrti, ďalší lekár sa “staral” o pacienta   pochovaného pred polrokom.  Do podvodného reťazca  je podľa polície zapojených aj deväť lekární. Lekárnici neoprávnene vydané lekárske preukazy retaxovali cez pokladne a predložili ich  na preplatenie zdravotnej poisťovni Dôvera.  Podľa informácii polície obvinení spôsobili škodu stopäťdesiat tisíc eur."

"V poisťovni Dôvera si podozrivé konanie nemohli nevšimúť.", pokračuje materiál PLUS JEDEN DEŇ:

Inkriminované lekárske poukazy prechádzali cez pokladne lekární nazhromaždené, teda naraz od viacerých pacientov a často od takých, ktorí si pre náplasť z podivných dôvodov zašli do lekární vzdialených niekoľko desiatok kilometrov. Napríklad muž z Banskej Bystrice cestoval pre náplasť až do Dunajskej Stredy. A ako uviedol zástupca poškodenej poisťovne Petr Vincenz, išlo výhradne o produkty jednej spoločnosti z Nitry.



"Vyšetrovanie prípadu bolo mimoriadne náročné. Policajti potrebovali hovoriť s dvetisíc dvesto pacientami, na ktorých mená  lekári vydali podozrivé lekárske poukazy. Z nich už sedemsto deväťdesiat medzičasom umrelo a ďalšiu stovku pacientov nebolo možné vypočuť. Išlo buď o bezdomovcov,  dementných ľudí alebo o osoby dlhodobo sa zdržujúcich v zahraničí. Škoda pôvodne odhadovaná na takmer sedemsto tisíc eur sa len vďaka tomu “scvrkla” na už spomínanú  preukázateľnú sumu stopäťdesiat tisíc, ktorá je podložená výpoveďami konkrétnych pacientov.", informuje PLUS JEDEN DEŇ.

Lekári nepredpisovali náplaste na “čierne duše” len tak. Z ceny každej predpísanej náplaste malo vraj ísť do ich vrecka desať percent, čo v niektorých prípadoch znamenalo štyridsať eur za jednu jedinú náplasť. Ako bonus dostávali  fotoaparáty, tablety, notebooky, zariadenie do ordinácii, do čakární.

Medzi obvinenými sú aj takí, ktorí učia na univerzitách budúcich lekárov, aj takých, ktorí sa angažujú v regionálnej politike.