Lustrovaný nebol len Kuciak, hovorí Čižnár. Rozdeľovanie spisov vzniklo za Lipšica
07 | 02 | 2019 I Peter Králik



Jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Povedal to vo štvrtok generálny prokurátor Jaromír Čižnár s tým, že sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať inšpekcia.

Vyšetrovaciemu tímu vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice tak odňali prípad, v ktorom sa vyšetrovali podozrenia z prípravy vraždy advokáta Lipšica a prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Žilinku a prípravy vraždy námestníka Generálnej prokuratúry SR Šufliarskeho.

Komentár Jany TELEKI: Lipšic žne iba to, čo zasial
Lipšica zasiahol jeho bumerang Čítať ďalej
07 | 02 | 2019 | Jana TELEKI


"Nikto nechcel narušiť tím, ktorý sa zaoberal prípadom vraždy novinára Kuciaka," povedal prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský. Inšpekcia ministerstva vnútra bude riešiť prípad lustrácie, ktorej sa mohli dopustiť bývalí či súčasní príslušníci polície. Lučanský varoval pred tvrdými postihmi.

Lučanský pripomína, že nariadenie, ktorým sa mohol spis oddeliť, vzniklo za ministrovania Daniela Lipšica.

"Tím, ktorý vyšetruje vraždu Kuciaka a jeho snúbenice, má podobu a pracuje v režime, v akom pracoval doteraz. Únik informácií zo spisov však bol neúnosný," zdôraznil ďalej Čižnár, ktorý tak reagoval na vyňatie veci Šufliarskeho, Lipšica a Žilinku. "Došlo k nezákonným lustráciám," uviedol. Podľa jeho slov boli niektoré záznamy týchto troch osôb blokované v policajnom systéme. Ako ozrejmil, lustrovať blokované údaje je ťažké a bez spolupráce polície "nemožné". Informácie, ktoré mali o osobách podozriví, boli podľa jeho slov detailné a sami ich nemohli získať.

."Jednu vec si uvedomte, že tento spôsob je v danej situácii najlepší. Bude na tom robiť viac ľudí, prokurátori budú mať všetky informácie," hovoril generálny prokurátor a opakuje, že keď budú splnené podmienky, tak sa zase celá vec vráti pôvodnému vyšetrovaciemu tímu.







"Úniky z vyšetrovacieho spisu sú neprijateľné. V stredu sme sa dozvedeli rozhodnutie, že bude zapojená inšpekcia Ministerstva vnútra SR. Hovoríme tu o dvoch skutkoch, kde v jednom mali byť zavraždení súčasní a či bývalí vysokopostavení predstavitelia bezpečnostných zložiek. Rozhodnutie plne rešpektujeme," zdôraznil okrem iného dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Lipšic hovorí o škandále s odobratím spisu vraždy Kuciaka, prokuratúra to vidí inak!
Ministerka Denisa Saková odobrala v utorok vyšetrovateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej časť prípadu, v ktorej Daniel Lipšic vystupuje ako poškodený. Prevzatie skutkov prípravy úkladných vrážd prokurátorov GP SR a advokáta bol... Čítať ďalej
06 | 02 | 2019 | Michal Šumichrast, TASR