Lajčák apeloval na navrátenie detí slovenským matkám z Egypta
07 | 02 | 2019 I TASR
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák dnes  prijal nového veľvyslanca Egyptskej arabskej republiky so sídlom v Bratislave Bassema Mohamed Abdel-Alim Khalila v súvislosti so začatím jeho diplomatickej misie na Slovensku.

M. Lajčák vyzdvihol dôležitú úlohu Egypta v oblasti multilateralizmu, čo sa odzrkadľuje aj v rámci regionálnych a medzinárodných vzťahov a ocenil príspevok Káhiry k stabilizácii a podpore mierových procesov v regióne Blízkeho východu a v štátoch Maghrebu.

Zároveň skonštatoval, že bilaterálne vzťahy Slovenska s Egyptom sú partnerské a priateľské. "Už dlhšie obdobie ich však zaťažujú viaceré prípady únosov našich maloletých občanov do Egypta ich egyptskými otcami, pričom nie sú rešpektované právoplatné rozhodnutia egyptských súdov o návrate detí ich slovenským matkám v súlade so spomínanými súdnymi rozhodnutiami," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Zároveň požiadal B. Khalila o podporu v tomto smere a dotiahnutie týchto citlivých prípadov do zdarného konca.

Spoločne s veľvyslancom sa vyslovili za ďalšie prehlbovanie a intenzifikáciu politického dialógu ako aj spolupráce hlavne v ekonomickej oblasti. "Verím, že egyptskí a slovenskí podnikatelia využijú možnosti, ktoré predstavujú trhy oboch krajín predstavujúce silný ekonomický potenciál," uviedol minister M. Lajčák. Egyptský veľvyslanec sa taktiež zaujímal o priority súčasných predsedníctiev SR v OBSE, OECD a vo V4.

M. Lajčák zaželal na záver stretnutia B. Khalilovi veľa úspechov pri napĺňaní stanovených cieľov počas jeho diplomatickej misie na Slovensku.