KAUZA: Penzistku Kiskovi obchodní partneri obrali ako zubára z prezidentovej kauzy
07 | 02 | 2019 I Roman Suchý
"Okrem pozemku z kauzy prezidenta Andreja Kisku, o ktorý v roku 1999 prišiel zubár Ján Franc, sa diali pod Tatrami aj ďalšie mimoriadne čudné prevody. V roku 2005 dôchodkyňa pani Elena Repelová (86) z Popradu prišla na to, že z pozemku v Slavkove jej nápadne ubudlo. Prípad sa teraz po kauze Jána Franca rozhodla zverejniť. Kým Franc koncom minulého roka svoje pozemky vysúdil od Kisku späť, pani Repelová na súdoch také šťastie nemala a súd jej ich nevrátil.", píše denník Pravda

Podľa portálu "pani Repelová chce, aby Národná kriminálna agentúra preverila jej prípad rovnako, ako preveruje kauzu Kiska – Franc. Denník Pravda oslovil v utorok 5.2. políciu či začala alebo začne v prípade pani Repelovej trestné stíhanie. Polícia zatiaľ na túto otázku neodpovedala. Aj v prípade Franca polícia váhala s trestným konaním, ktoré sa začalo až po medializácii škandalózneho prípadu a to na pokyn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára."

Pri pozemkoch Eleny Repelovej síce nefiguruje priamo Kiska, ale inak má prípad podobný priebeh aj aktérov a figurujú v ňom viacerí Kiskovi známi. Pri škandalóznom prevode pozemkov pani Repelovej bol tak ako vo Francovom prípade Michal Šuliga. O Šuligovi Kiska povedal, že sa s ním „dlhšie poznal“. Šuliga Kiskovi na súde tykal a povedal, že majú stále dobré vzťahy. Rovnako ako pri pozemkoch zubára, tak aj v prípade penzistky boli pozemky vydržané, boli za tým rovnaké firmy Grabo a Agras, možný biely kôň Július Sirocký a napokon listiny potvrdzoval aj ten istý notár.

S vedením firmy Agras sa poznal aj Kiska a priamo od Agrasu aj kupoval niektoré vydržané pozemky. Kiska sa tiež poznal so Sirockým, čo potvrdil Šuliga.

 

Klamár Kiska v kauze Franca


Prezident na súde tvrdil, že konal v dobrej viere a o možnom podvode nevedel. Právna zástupkyňa Franca Mária Kozáková však uspela s obhajobou, podľa ktorej Kiska vôbec nekonal v dobrej viere, ale naopak, o všetkom mohol vedieť.

Kiska najprv totiž tvrdil, že s firmou Agras nemá nič spoločné. Vyplýva to z jeho vyjadrení na jednom zo súdnych pojednávaní ešte v máji.

Avšak počas pojednávania na súde sa ukázalo, že Kiska kupoval iný pozemok priamo od Agrasu!

Advokátka zubára Franca priamo na pojednávaní Kiskovi ukázala kúpnu zmluvu, podľa ktorej kupoval v lete 1999 nielen ukradnutý 1,2-hektárový pozemok, ale aj parcelu s rozlohou 2-tisíc štvorcových metrov, a to práve od Agrasu.

Kiska dôkaz, ktorý advokátka vytiahla, nepoprel. Bolo však zrejmé, že ostal v šoku.

Neviem o tom, nespomínam si,“ reagoval zaskočene Kiska, na dôkaz o jeho biznise s Agrasom.

Kiska sa teda poznal s vedením Agrasu. Sprostredkovateľom v obchode pre Kisku bol vtedajší Kiskov spolupracovník, ktorý tiež robil biznis s Agrasom. A napokon možný biely kôň, ktorého použili pri prevode pozemkov na Kisku, v danej dobe tiež pracoval práve pre Kisku.

OTVORENÝ LIST LEKÁROV: Pan premiér, bude naše zdravotníctvo závislé na PENTE?
Otvorený list lekárov premiérovi. Ak sa nič nezmení a bude pokračovať likvidácia UNB popri úspešnej výstavbe nemocnice PENTY, bude to znamenať zánik národnej nemocnice a nebezpečnú závislosť Slovenska od finančnej skupiny. Čítať ďalej
07 | 02 | 2019 | MUDr. Peter Visolajský

Kisku na súde usvedčil obchodný partner z klamstva


Prezident na súde tiež tvrdil, že osobu, ktorá mu predala pozemky, nepozná.

Neskôr na pojednávaní sa však ukázalo, že Kiska klamal a daná osoba, možný biely kôň, pracovala pre neho. Vtedajší Kiskov obchodný partner na súde totiž povedal, že Kiska sa s ním poznal.

Kiska mal nielen blízko k Agrasu, ale nepriamo cez svojho partnera aj k ďalším prevodom nehnuteľností pod Tatrami. Kiskov obchodný partner sa totiž na súde priznal, že okrem toho, že sprostredkoval pozemky pre Kisku, robil aj na ďalších prevodoch. Priznal, že išlo možno o 60 pozemkov.

V prípade pozemku zubára Franca jeho advokátka na základe viacerých faktov na súde poukázala, že Kiska nekonal v dobrej viere. Upozornila, že Kiska podpisoval zmluvy o kúpe Francovho pozemku bez toho, aby videl list vlastníctva a zmluvy boli poškrtané.

Advokátka poukázala na to, že Kiska má technické vzdelanie, v danom čase pôsobil v rôznych firmách, a teda, ak by kupoval niečo v dobrej viere, musel by žiadať tak list vlastníctva, ako aj prehľadnú zmluvu. A tiež by sa musel zaujímať, prečo jeho známy prakticky bez zisku obratom predáva pozemok, ktorý len pred pár dňami kúpil od firmy Agras, s ktorou Kiska sám priamo obchodoval.

Navyše cena, za ktorú Kiska pozemok kupoval, bola podozrivo nízka, a to 1800 eur (cena vychádza pri 12000m2 0,15€/m2, dnes sa pozemky v tejto lokalite predávajú od 50€/m2 vyššie). Cena vo vtedajšej mene necelých 5 korún za m2 by bola nízka aj v prípade, že by išlo o predaj lúk a pasienkov.

Kiska doteraz neodpovedal na otázku, či išlo o fiktívnu cenu z dôvodu zníženia daňovej povinnosti.

Dnešná skutočná hodnota pozemku podstatne narástla, môže dosiahnuť kľudne aj milión eur. Ide o lukratívnu lokalitu, kde sa dnes stavajú rodinné domy a je tam aj hotel.

Komentár Jany TELEKI: Lipšic žne iba to, čo zasial
Lipšica zasiahol jeho bumerang Čítať ďalej
07 | 02 | 2019 | Jana TELEKI