Informácie o plánovanom únose J. Kuciaka ešte preverí Úrad špeciálnej prokuratúry
07 | 02 | 2019 I TASR
Informácie, že zavraždený novinár Ján Kuciak mal byť pred vraždou unesený, vo štvrtok dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nepotvrdil, ani nevyvrátil. Podľa jeho slov sa každá jedna skutočnosť dôsledne preverí, či je pravdivá.

Prokurátor ÚŠP zároveň nechcel konkretizovať, ktorá z ďalších troch pripravovaných vrážd bola v štádiu najvyššej hrozby, teda či príprava vraždy jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica. "Nebudem to konkretizovať, lebo by ste si to mohli domyslieť a domyslieť by si to mohli aj páchatelia, čo vlastne vieme," povedal prokurátor ÚŠP.

Prokurátor ÚŠP sa vo štvrtok na pôde Generálnej prokuratúry SR za účasti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, 1. námestníka generálneho prokurátora SR Šufliarskeho a prezidenta Policajného zboru SR Milana Lučanského vyjadrovali k vstupu inšpekcie Ministerstva vnútra (MV) SR do konania v prípade lustrácií potenciálnych troch ďalších obetí a k vražde Kuciaka, predĺženiu väzby zadržaných v tomto prípade, ako aj k spisu Gorila.

Jedného zo spomínaných prokurátorov Šufliarskeho, Žilinku alebo advokáta a exministra Lipšica, ktorých prípravu vraždy má vyšetrovať aj policajná inšpekcia, na 99 percent lustrovali. Povedal to zase na tlačovej konferencii Čižnár s tým, že sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa bude na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľať inšpekcia MV.

"U pána Žilinku bol tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty," povedal Čižnár. Podľa neho sa všetky vyšetrovania, teda aj vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.