Pellegrini požiada Merkelovú o podporu slovenskej kandidatúry na sídlo ELA
06 | 02 | 2019 I tasr

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) chce požiadať nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o podporu slovenskej kandidatúry na sídlo Európskej agentúry práce (ELA). Avizoval, že tak urobí počas jej štvrtkovej (7. 1.) návštevy v Bratislave.


Diskutovať sa má aj o integrácii v rámci Európskej únie (EÚ). "Sme spoľahlivým a zodpovedným partnerom, jediným štátom eurozóny v tomto regióne a verím, že sme schopní plnohodnotne sa podieľať na rozhodovaní o najdôležitejších európskych otázkach," povedal pre TASR premiér. Doplnil, že je dôležité, aby Slovensko hľadalo cestu k stolu, za ktorým sa bude rozhodovať o ďalšom smerovaní EÚ.

V súvislosti s pristúpením Nemecka a Francúzska k užšej integrácii a obnovením diskusií o takzvanom jadre EÚ doplnil, že spolupráca dvoch najsilnejších štátov Únie je významným aktom a nedá sa obísť.

Okrem premiéra sa Merkelová v Bratislave stretne aj s prezidentom Andrejom Kiskom. Nasledovať bude spoločné stretnutie s predstaviteľmi krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Témou rozhovorov bude podľa Pellegriniho nielen migrácia, ale aj projekty ako jednotný trh, eurozóna, hospodárska a menová únia alebo viacročný finančný rámec. "Musíme si uvedomiť, že žijeme spoločný úspešný príbeh a dosahujeme konkrétne výsledky. EÚ je naším nespochybniteľným životným priestorom," povedal premiér v súvislosti s otázkami o rozdielnych názoroch krajín V4 a ďalších krajín Únie.

Polícia aktualizovala dopravné obmedzenia pre návštevu A. Merkelovej
Polícia aktualizovala dopravné obmedzenia v Bratislave, ktoré budú vo štvrtok (7.2.) z dôvodu návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Na prípadné obmedzenia upozorňuje cestujúcich aj Dopravný podnik Bratislava (DPB). Čítať ďalej
06 | 02 | 2019 | tasr


Premiér očakáva, že sa na stretnutí dotknú aj nastávajúcich volieb do Európskeho parlamentu, kde je podľa jeho slov potrebné zvýšiť volebnú účasť a komunikovať o úspechoch projektu Únie. "Samozrejme, osobitnú tému bude tvoriť brexit a príprava na všetky scenáre vystúpenia Británie z EÚ," doplnil.

Pellegrini ozrejmil, že Merkelová prichádza do Bratislavy na jeho pozvanie z mája minulého roka, keď navštívil Nemecko. "Oceňujem, že túto ponuku prijala. Nemecko je naším najväčším hospodárskym partnerom, a preto sú rozhovory na najvyššej úrovni mimoriadne dôležité," dodal.

Merkelová navštívila Bratislavu naposledy 20. októbra 2014. Vo februári 2011 sa v Bratislave zúčastnila na vrcholnej schôdzke krajín V4. Aktuálna návšteva sa uskutočňuje v súvislosti so slovenským predsedníctvom vo V4. Premiéri V4 si spolu s Merkelovou pripomenú 30. výročie politických zmien v strednej Európe.