P.Žiga:Treba upraviť oblasť strelných zbraní a streliva na civilné použitie
05 | 02 | 2019 I tasr

Oblasť strelných zbraní a streliva na civilné použitie v Slovenskej republike by sa mala zosúladiť vo vzťahu k novému zákonu o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trh. Uviedol to v úvode piateho rokovacieho dňa 40. schôdze Národnej rady (NR) SR minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).


Šéf rezortu hospodárstva predstavil návrh zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trh. Cieľom právnej normy, ktorá je v súčasnosti v druhom čítaním, je zosúladenie jednotlivých ustanovení vo vzťahu k novému zákonu o posudzovaní zhody výrobku, sprístupňovaní určeného výrobku na trh. Konkrétne ide o ustanovenia o povinnostiach hospodárskych subjektov, autorizácii, právach a povinnostiach autorizovaných osôb, postupov posudzovania zhody či skúšobných značkách.

"Potreba prijatia vládneho návrhu zákona vychádza z potreby precizovania a zosúladenia právnej úpravy v oblasti strelných zbraní a streliva na civilné použitie v Slovenskej republike s rozhodnutiami Stálej medzinárodnej komisie na skúšky ručných palných zbraní (C. I. P.)," priblížil Žiga.