M. Lajčák diskutoval na pôde OSN o výzvach a hrozbách multilateralizmu
05 | 02 | 2019 I tasr

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v pondelok (4. 2.) zúčastnil na podujatí s názvom Oživenie OSN v prospech posilneného systému založenom na multilateralizme, ktorý zorganizovala predsedníčka 73. Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov (VZ OSN) María Fernanda Espinosová Garcésová. Hlavným zámerom interaktívnej debaty svetových lídrov a výnimočných osobností bolo hľadať spôsoby posilnenia globálneho multilateralizmu a s tým spojenú revitalizáciu práce Valného zhromaždenia OSN.


Minister Lajčák sa v diskusii podelil o svoje skúsenosti z pôsobenia na pozícii predsedu 72. VZ OSN, pričom zdôraznil, že jeho prvoradou snahou bolo upriamiť pozornosť na rastúce hrozby voči multilateralizmu, ako aj zmenšujúci sa priestor pre reálny politický dialóg. "Je potrebné postaviť sa voči trendu globálnej neistoty, klimatickým a rozvojovým výzvam prostredníctvom efektívneho multilateralizmu, ktorý predstavuje tú najlepšiu záruku smerom k pozitívnej zmene," zdôraznil v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.

Minister Lajčák počas svojho pracovného pobytu v sídle OSN rokoval aj s generálnym tajomníkom tejto najvýznamnejšej svetovej organizácie Antóniom Guterresom. Ten sa primárne zaujímal o priority SR v rámci predsedníctva v Organizácií pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj o výsledky návštev M. Lajčáka ako úradujúceho predsedu OBSE na Ukrajine a v Moldavsku. A. Guterres zas informoval o svojich prioritách na rok 2019, ktorými sú mier, klimatické zmeny, trvalo udržateľný rozvoj, štvrtá priemyselná revolúcia a upevnenie hodnôt, ktoré predstavuje OSN. Šéf slovenskej diplomacie vyjadril jasnú podporu prioritám generálneho tajomníka, keď uviedol: "Plne súhlasím s tým, že potrebujeme spravodlivejšiu globalizáciu, ktorej výhody sa rozdeľujú rovnomernejšie v spoločnostiach a krajinách".

Minister Lajčák sa taktiež stretol s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické a mierové záležitosti Rosemary DiCarlovou, s ktorou prediskutoval otázky synergie a prehĺbenia spolupráce medzi OBSE a OSN v oblastiach presadzovania efektívneho multilateralizmu, prevencie konfliktov, mediácie a budovania mieru. R. DiCarlová sa taktiež zaujímala o výsledky ciest úradujúceho predsedu OBSE na Ukrajine a v Moldavsku a so slovenským ministrom hovorila aj o situácií na Južnom Kaukaze.