Komentár Petra Sokola: Páni poslanci budíček. V mene koho hovorí Lajčák o Venezuele?
05 | 02 | 2019 I Peter Sokol
Včera slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí opäť vydalo jedno z ďalších vyhlásení k situácii vo Venezuele.

V ňom sa okrem iného hovorí, že "ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pozorne sleduje aktuálny vývoj vnútropolitickej situácie vo Venezuele. Ako uviedol pre TASR tlačový odbor rezortu zahraničných vecí, na inaugurácii prezidenta Nicolása Madura sa nezúčastnil predstaviteľ SR. "Tým sme jasne signalizovali, že nepovažujeme voľby, výsledkom ktorých sa Nicolás Maduro stal prezidentom krajiny, za legitímne a demokratické," uviedol rezort.

"Slovensko ako súčasť EÚ a demokratického sveta považuje Národné zhromaždenie na čele s Juanom Guaidóom za legitímny orgán demokraticky zvolených zástupcov ľudu Venezuely. Preto SR podporila vyhlásenia vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej o plnej podpore EÚ venezuelskému Národnému zhromaždeniu a jeho predsedovi Guaidóovi," uviedol rezort zahraničných vecí, pokračuje vyhlásenie ministerstva.

Pri pohľade na všetky vyhlásenia Lajčákovho ministerstva je na mieste otázka na základe akého mandátu tento pán hovorí.

Existuje snáď uznesenie vlády ku Venezuele? Zasadal Eurovýbor NR SR k Maudrovmu režimu? Je na svete nejaké spoločné stanovisko k situácii v bolívarskej republike zahraničného a európskeho výboru NR SR?

Lajčák a jeho ministerstvo podľa všetkého koná bez akéhokoľvek mandátu. Najhoršie je, že vyhlásenia Miroslava Lajčáka formálne možno považovať za jeho súkromné v mene Slovenskej republiky.

Schválne: 5 a 7. februára 2019 napríklad zasadá Eurovýbor NR SR. V jeho programe Venezuela nefiguruje.

Poľsko a Chorvátsko sa pridali v pondelok k vyše desiatim štátom Európskej únie a uznali lídra venezuelskej opozície Juana Guaidóa za dočasného prezidenta juhoamerickej krajiny. Doteraz tak urobili Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Portugalsko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko a Švédsko.

Naopak Taliansko tak odmietlo urobiť a zablokovalo spoločnú pozíciu EÚ na uznanie Guaidóa.

Aj Slovensko napokon tejto otázke bude čeliť, lepšie povedané čelí.

Za posledné roky sme tu v Európe v mene demokracie dokázali ukradnúť Kosovo Srbsku a humanitárne ho bombardovať, zabiť Kaddáfího, vytvoriť filmový klub Bielych prilieb v Sýrii, zvrhnúť Janukovyča, aby som spomenul len niektoré  "ľudskoprávne aktivity v mene Európy, pravdy a lásky".

Teraz si trúfame Lajčákom zomknutí v jednom šíku s "európskymi lídrami"  diktovať ľuďom v južnej Amerike, len tak z dlhej chvíle. Postupne sme splynuli ústami Lajčáka s tou tradíciou "západného myslenia", kde anulovanie výsledkov volieb nie je problém lebo svet je iba naša voľa a predstava a čo tam po medzinárodnom práve. Mimochodom ľudia ako Lajčák ho v ústach prežúvajú iba vtedy, keď im to vyhovuje.  Páni poslanci v slovenskom parlamente, čo tak budíček a konečne tomu urobiť prietrž, či Lajčák hovorí, koná aj za vás?