Afganistan: Pri útoku na armádnu základňu zahynulo 26 členov bezpečnostných síl
05 | 02 | 2019 I tasr

Najmenej 26 príslušníkov afganských bezpečnostných síl zahynulo v utorok pri útoku hnutia Taliban na armádnu základňu v provincii Kundúz. Informovala o tom agentúra AP.


Muhammad Júsuf Ajjúbí, šéf miestnej provinčnej rady, uviedol, že pri útoku v skorých ranných hodinách prišlo o život najmenej 23 vojakov a traja členovia miestnej polície.

Podľa Ajjúbího utrpelo zranenia 12 vojakov. Útok Talibanu na základni na okraji mesta Kundúz trval viac než dve hodiny. Útočníkov zahnali až posily, ktoré dorazili na pomoc obliehanej základni.

K zodpovednosti za útok sa Taliban prihlásil prostredníctvom svojho hovorcu Zabíhulláha Mudžáhida. Podľa neho povstalci obsadili počas útoku tri policajné stanovištia.

Radikálne hnutie Taliban v pondelok oznámilo, že sa zúčastní na "vnútroafganských" rozhovoroch v Moskve, ktorých cieľom je spojiť popredné afganské osobnosti vrátane bývalého prezidenta Hámida Karzaja, opozičných predstaviteľov a kmeňových staršinov, avšak bez prítomnosti zástupcov afganskej vlády. Dvojdňová schôdzka v Moskve sa začína v utorok.

Taliban odmieta rokovať s Ghaního vládou, ktorú označuje za americkú bábku.