Vyjadrenie: Štátny tajomník Lukáš Parízek o slovenskom príspevku v boji...
04 | 02 | 2019 I tasr

Plenárne rokovanie Globálnej koalície pre boj proti teroristickej organizácii Islamský štát v Iraku a Sýrii (ISIS) sa uskutoční 6. februára 2019 vo Washingtone, D.C.. Slovensko bude na rokovaní tejto 79-člennej koalície zastupovať štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek.


Plenárne zasadnutie koalície sa sústredí na vývoj situácie v Sýrii a Iraku, vyvodenie trestnej zodpovednosti za činy spáchané teroristami a ochranu etnických a náboženských menšín. Medzi významné tohoročné úlohy patrí stabilizácia a obnova oblastí oslobodených od teroristov v Iraku a Sýrii a identifikovanie opatrení pre oslabenie činnosti ISIS adaptovanej po predpokladanej teritoriálnej porážke.

Lukáš Parízek na stretnutí oznámi slovenský dobrovoľný príspevok do boja proti ISIS vo výške 50.000 eur pre Finančný nástroj UNDP pre stabilitu v Iraku a 10.000 eur pre Zverenecký fond OSN pre vyšetrovanie zločinov ISIS.

Zároveň potvrdí záväzok Slovenska ďalej prispievať na stabilizáciu Iraku formou nebojovej asistenčnej misie NATO na základe schváleného mandátu Národnej rady Slovenskej republiky z decembra 2018. Boj proti terorizmu, osobitne prevencia radikalizácie a násilného extrémizmu vedúceho k terorizmu, patrí medzi hlavné priority SR aj počas predsedníctva v OBSE v roku 2019.