Taliban mieri do Moskvy na "vnútroafganské" rozhovory
04 | 02 | 2019 I tasr

Afganské radikálne hnutie Taliban v pondelok oznámilo, že sa zúčastní na "vnútroafganských" rozhovoroch v Moskve, ktorých cieľom je spojiť popredné afganské osobnosti vrátane bývalého prezidenta Hámida Karzaja, opozičných predstaviteľov a kmeňových staršinov, avšak bez prítomnosti zástupcov afganskej vlády.


Dvojdňová schôdzka v Moskve sa začína v utorok. Politická kancelária Talibanu v Katare uviedla, do Moskvy príde desaťčlenná delegácia hnutia. Okrem nej príde na schôdzku 38 delegátov z Kábulu, z ktorých mnohí zastávali významné vládne pozície.

Podľa agentúry AP je táto schôdzka vnímaná ako ďalší krok v procese zameranom na vyriešenie 17-ročnej vojny v Afganistane, ktorý sa zrýchlil po tom, čo vlani v septembri Washington vymenoval za amerického vyslanca pre afganský mierový proces Zalmaya Khalilzada. Ten absolvoval samostatné rokovania s Talibanom, i keď sa snaží o dialóg, ktorý by spojil všetkých kľúčových afganských hráčov.

Moskovskú schôdzku však kritizoval úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního s tým, že afganskí politici, ktorí tam prídu, tak urobia len preto, "aby získali moc".

Taliban odmieta rokovať s Ghaního vládou, ktorú označuje za americkú bábku.

Podľa AP schôdzka v Moskve zrejme povedie k hlbšej izolácii Ghaního, ktorého nahnevalo, že Khalilzad viedol s Talibanom priame rokovania a absolvoval úspešné kolá rozhovorov s krajinami v regióne.

Ruská vláda tvrdí, že stretnutie nezorganizovala. V pondelkovom vyhlásení z Kábulu sa uvádza, že schôdzku usporiadala Rada afganskej spoločnosti - v Moskve sídliaca organizácia afganskej diaspóry v Rusku.

Washington sa dosiaľ k plánovanej moskovskej schôdzke nevyjadril.