Kremeľ odsúdil zasahovanie niektorých krajín do vnútorných záležitostí Venezuely
04 | 02 | 2019 I tasr

Pokusy o legitimizáciu uzurpácie moci vo Venezuele sú zasahovaním do vnútorných záležitostí tohto štátu. Vyhlásil to v pondelok v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v reakcii na krok viacerých západných štátov, ktoré uznali vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa za dočasného prezidenta.


Peskov sa podľa agentúry AFP vyhol odpovedi na otázku, za akých podmienok by aj Rusko bolo ochotné uznať Guaidóa.

AFP uviedla, že ak sa Maduro vzdá úradu, Rusko príde o dlhoročného blízkeho spojenca v Latinskej Amerike a veľký objem peňazí, ktoré investovalo do ropných a zbrojných kontraktov.

Hovorca Kremľa zdôraznil, že o riešení súčasnej vnútropolitickej krízy môžu rozhodovať len samotní Venezuelčania.

"Vnucovanie nejakých riešení alebo pokusy legetimizovať uzurpáciu moci, z nášho pohľadu, sú aj priamym aj nepriamym zasahovaním do vnútorných záležitostí Venezuely," vyhlásil Peskov.

Dodal, že "toto nijakým spôsobom neprospieva pokojnému, efektívnemu a životaschopnému urovnaniu tej krízy, ktorú zažívajú Venezuelčania. A ktorí by túto krízu mali prekonať sami".

Nemecko, Dánsko, Holandsko, Rakúsko a tiež pobaltské krajiny Litva a Lotyšsko sa v pondelok pridali k Francúzsku, Španielsku, Švédsku a Británii a uznali lídra venezuelskej opozície za dočasného prezidenta krajiny. Zároveň ho vyzvali, aby vypísal nové prezidentské voľby.

Nicolás Maduro sa 10. januára napriek sporným prezidentským voľbám ujal vlády vo Venezuele na ďalšie šesťročné obdobie. Guaidó sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta. Washington ho okamžite uznal a Madura označil za nelegitímnu hlavu štátu. Legitimitu Guaidóa násled