Účasť na protestoch žltých viest poklesla
03 | 02 | 2019 I tasr

Celková účasť na demonštráciách vo francúzskych mestách v rámci hnutia tzv. žltých viest bola túto sobotu odhadnutá na 58.600 osôb, z toho 10.500 v Paríži. Ide o pokles oproti predošlému víkendu, keď oficiálne miesta hlásili približne 69.000 protestujúcich, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskeho ministerstva vnútra.


Televízie odvysielali zábery menších konfrontácií medzi demonštrantami a políciou v Paríži. Podľa polície bolo zadržaných 30 osôb.

Najnovšie zhromaždenia mali okrem tradičného vytvárania nátlaku na vládu prezidenta Emmanuela Macrona upozorniť aj na údajnú policajnú brutalitu pri zásahoch proti demonštrantom, z ktorých mnohí utrpeli zranenia. Niektorí účastníci mali zakryté jedno oko, čo malo pripomínať prípady, keď demonštranti prišli o oko po zásahu gumovým projektilom. Podľa denníka Libération je od začiatku protestov v novembri minulého roka známych 14 takýchto prípadov.

Francúzsky najvyšší správny súd zamietol v sobotu návrh zakázať polícii používanie gumových projektilov.

Podľa informácií vlády počas protestov utrpelo zranenia už približne 2000 ľudí. Desať ľudí prišlo o život pri dopravných nehodách súvisiacich s demonštráciami. Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová začiatkom tohto týždňa vyjadrila znepokojenie nad početnosťou a závažnosťou zranení. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner zase poukázal na vandalizmus a útoky na policajtov. V meste Valence južne od Lyonu zverejnila prefektúra fotografie obuškov, nožov, prílb a plynových masiek, ktoré polícia zhabala, a oznámila zadržanie 14 osôb.

Demonštrácie vo Francúzsku sa konali už 12. sobotu po sebe s cieľom odsúdiť opatrenia prezidenta Macrona v oblasti hospodárstva, ktoré podľa demonštrantov uprednostňujú bohatšie vrstvy obyvateľstva.