Podľa R. Rašiho by sa na Slovensko mohli vrátiť aj ľudia z oblasti zdravotníctva
03 | 02 | 2019 I tasr

Okrem Slovákov pracujúcich v oblasti IT a v sektore zdieľaných služieb, ktorí pracujú v Spojenom kráľovstve, by sa podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) mohli vrátiť aj ľudia z iných odvetví. Ako uviedol pre TASR po podujatí Work in Slovakia – Good Idea!, ktoré sa uskutočnilo koncom januára v Londýne, záujem prilákať Slovákov zo zahraničia naspäť domov prejavili aj zástupcovia zo segmentu zdravotníctva či z oblasti cestovného ruchu.


Podľa Rašiho sa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) prihlásili poskytovatelia laboratórnych a diagnostických služieb, záujem majú aj zástupcovia nemocníc. "Tí sú presvedčení o tom, že vývoj v oblasti platov v segmente zdravotníctva bol u nás taký dynamický, že keď sa vyrátajú životné náklady, ale aj náklady napríklad na školstvo v Spojenom kráľovstve, tak dokážu ponúknuť také podmienky, aby sa dokázali ľudia vrátiť domov na Slovensko," priblížil Raši.

Prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský pre TASR uviedol, že ich oslovili aj stavbári, zväz kúpeľníctva či hotelieri. "Aj oni potrebujú kvalitných ľudí, ktorí pracovali v hoteloch vo Veľkej Británii, vedia anglicky, rozumejú manažmentu v hoteloch. Určite sa nám zídu, pretože predpokladáme, že turistický ruch a hotelierstvo bude na Slovensku rásť," povedal Lelovský.

Podľa Rašiho sa na podobné podujatie v rámci informatizácie ÚPVII ešte vráti. "Verím, že takisto ako sme boli my, pôjdu aj iní zástupcovia sektorov hľadať svojich ľudí," povedal. Ako doplnil, ÚPVII by sa chcel okrem Veľkej Británie zamerať aj na nemecky hovoriace krajiny, ako sú Rakúsko a Nemecko.