Nemci chcú zachrániť zmluvu INF komickým nápadom tak, že Rusi odsunú rakety za Ural
03 | 02 | 2019 I

Poslanci spolkového snemu ešte nestratili nádej na záchranu Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), uvádza nedeľné vydanie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zástupcovia CDU a SPD nezávisle na sebe vystúpili s návrhom: Rusko musí umiestniť svoje nové rakety 9М729 ďalej na východ, tam odkiaľ nedosiahnu do Európy, za Ural.


Vedúci predstavitelia vládnych frakcií spolkového snemu pre otázky zahraničnej politiky, Roderich Kiesewetter z CDU a Rolf Mützenich z SPD sa ešte nevzdali nádeje na záchranu zmluvy INF a vyzývajú Rusko, aby umiestnilo svoje nové rakety s plochou dráhou letu 9М729 ďaleko na východe, aby sa Európa nachádzala mimo ich dosahu, to znamená za Uralom. Obaja politici vyslovili tento nápad nezávisle od seba v rozhovore pre noviny Frankfurter Allgemeine.

Kvôli tomu, že dosah nových ruských rakiet tvorí podľa hodnotenia 2600 km, Moskva podľa verzie NATO porušuje zákaz rakiet stredného doletu podľa zmluvy INF. Z tohto dôvodu v piatok USA oznámili, že odstupujú od zmluvy a tá má byť za 6 mesiacov zrušená. V sobotu Rusko tiež informovalo o pozastavení svojich povinností vyplývajúcich z tejto dohody.

Noviny vysvetľujú, že návrh má pomôcť zabezpečiť potrebnú dôveru na začatie nového rokovania s Moskvou. Obaja politici tiež hovorili o tom, že USA musia dať Rusku možnosť skontrolovať ich rakety PVO, umiestnené v Rumunsku.

Mützenich zvlášť zdôraznil, že kvôli stále silnejšiemu protiraketovému štítu USA a NATO si Moskva nie je istá svojou schopnosťou vykonať odvetný ústretový úder. Kiesewetter upozornil na to, že umiestnenie ruských rakiet 9М729 musí prebiehať v podmienkach "dôslednej a stálej" kontroly. Pretože rakety je možné "prakticky za noc" premiestniť späť, bližšie k Európe, po železnici alebo na nákladných autách, je potrebné, aby "sa v určitom zmysle pri každej jednotlivej zbrani neustále nachádzal pozorovateľ ", domnieva sa nemecký poslanec.

Tento návrh je založený na pochopení, že Rusko sa pravdepodobne nebude chcieť vzdať svojich nových rakiet kvôli konkurencii zo strany takých jadrových veľmocí v Ázii, ako je Čína či Severná Kórea. Pokiaľ budú rakety umiestnené dostatočne ďaleko na Sibíri, Rusko môže čeliť tomuto nebezpečenstvu a pritom nevyvolávať preteky v zbrojení v Európe. Podľa novín Rusko doteraz nepripúšťalo skutočne účinnú kontrolu.

Stanovisko CDU a SPD sa však líši v hodnotení situácie, v ktorej Moskva nebude súhlasiť s takými ústupkami. SPD vylučuje možnosť umiestnenia v Európe ďalších pozemných rakiet stredného doletu, zatiaľ čo kresťanskí demokrati sú ochotní uvažovať o takejto možnosti. Umiestnenie ďalších zbraní nesmú byť hlavným cieľom NATO. "Nemôžeme však vylúčiť ani to," povedal Kiesewetter. Jeho kolega vo frakcii CDU Johann Wadephul varuje Nemecko pred príliš samostatnú cestou: "Nemožno dovoliť rozkol západnej aliancie". To je hlavná lekcia diskusií 80. rokov o zvyšovaní zbrojenia.

Obaja politici tak odmietli vyjadrenia ministra zahraničných vecí Heiko Maasa. Mützenich ako odborník SPD v otázkach zahraničnej politiky vyhlásil, že nevidí v Európe žiadne "raketové medzery". Pripomenul minuloročné rozhodnutie Američanov znovu vybavovať ponorky okrídlenými raketami s jadrovým pohonom. To stačí na to, aby bola zachovaná jadrová rovnováha v Európe, je presvedčený poslanec spolkového snemu. V SPD však považujú takéto stanovisko za nesprávne.