Maďarsko rozhnevalo partnerov v EÚ postojom v otázke spolupráce s LAŠ
03 | 02 | 2019 I tasr

Spor s Maďarskom okolo migrácie zatieňuje stretnutie predstaviteľov Európskej únie s arabskými a africkými štátmi, ktoré sa uskutoční v pondelok v Bruseli. Vláda premiéra Viktora Orbána blokuje spoločnú pozíciu EÚ k spolupráci s Ligou arabských štátov (LAŠ) a tým vyvolala značnú kritiku ďalších členských štátov Únie, informovali počas víkendu diplomati, ktorých vyjadrenia priniesla v nedeľu agentúra DPA.


"V piatok sme boli svedkami diplomatického amoku Maďarska," vyhlásil nemenovaný diplomat EÚ pre DPA. "Maďarská vláda z ideologických dôvodov odmietla aj návrhy významných kompromisov a týmto blokujúcim postojom sa v kruhu EÚ izolovala." Blokádu zo strany Maďarska podľa agentúry potvrdil aj iný diplomat.

Maďarská vláda sa k záležitosti cez víkend zatiaľ nevyjadrila. Maďarské médiá však poukázali na to, že minister zahraničných vecí Péter Szijjártó už 21. januára šéfke diplomacie EÚ Federice Mogheriniovej oznámil, že Maďarsko nepodpíše vyhlásenie určené pre stretnutie s LAŠ. Dôvodom je to, že odkazuje na Budapešťou odmietnutý migračný pakt OSN.

Pondelkové stretnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ s kolegami z arabských štátov je zamerané na prípravu prvého summitu EÚ a LAŠ, ktorý sa bude konať koncom februára v egyptskom Šarm aš-Šajchu. Únia si od užšej politickej a hospodárskej spolupráce sľubuje aj dosiahnutie pokroku v boji proti nelegálnej migrácii cez Stredozemné more.

"Maďarská vláda sa musí sama seba pýtať, čo má z toho, že sťažuje prehĺbenie spolupráce EÚ s Ligou arabských štátov," povedal citovaný diplomat EÚ. "Práve Maďarskom požadovaný boj proti nelegálnym migračným prúdom cez Stredozemné more nemôže bez arabských štátov fungovať," dodal.

DPA dodáva, že Maďarsko zásadne odmieta migráciu smerujúcu do EÚ, pričom nezlučiteľné pozície rôznych krajín Únie blokujú okrem iného aj reformu spoločnej azylovej politiky, o ktorej sa už roky diskutuje.