Komentár Petra Sokola: Farizejstvo a predajné ohnuté chrbty Lajčáka, či Kisku k banderovcom na Ukrajine
03 | 02 | 2019 I Peter Sokol

Za komunistický výmysel označil veľvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis vyvražďovanie Čechov za Druhej svetovej vojny banderovcami. Toto vyjadrenie ma desí a malo by vydesiť každého človeka, milujúceho slobodu a demokraciu. Jedná sa o bohapusté prekrúcanie dejín a oslavu nacistických kolaborantov, hrdlorezov banderovcov. Tí počas Druhej svetovej vojny organizovali pogromy na židov a národnostné menšiny na Ukrajine.


Odhaduje sa, že počas svojho pôsobenia im za obeť padlo 100 tisíc ľudí a dokonca napadli niekoľko obcí na Slovensku. Dnes, kedy na Slovensku počúvame frázy o silnej a sebavedomej Európe, kam chceme patriť sa pýtam, či nie je načase tvrdo odsúdiť extrémizmus politikov na Ukrajine.

Kým na jednej strane naši štátnici vyjadrujú podporu demokratizačným procesom vo vzdialenej Venezuele, tak zatvárajú oči pred hnedou hrozbou na Ukrajine.

Pán Lajčák, kde sú teraz Vaše slová o demokracii, ľudských právach a slobode? Kde sú vyjadrenia Ministerstva zahraničných vecí, vyjadrujúce podporu demokratizačným procesom na Ukrajine? Pán prezident a Vy? Necítili ste potrebu sa postaviť proti prekrúcaniu násilnej histórie, keď ste sa objímali s Petrom Porošenkom, ktorý velebí nacistických kolaborantov. Ako údajný pokračovateľ Masarykovskej a Štefánikovskej tradície, nosiaci medailu od rektora Masarykovej univerzity za jeho domnelé predstavy o Vašej čestnosti, by ste sa mali postaviť proti tejto hrôze rastúcej na Ukrajine.

Farizejstvo a predajné ohnuté chrbty, ktoré charakterizujú našu „prozápadnú“ elitu, sú na smiech keď príde reč na Ukrajinu. Tak ako sa menia na prach ich prázdne reči o demokracii a ľudských právach, sa menia spoločne s mentorovaním o populizme.

Ja mám však obavy, pretože ustupovanie fašizmu a zatváranie očí pred šírením zvrátenej ideológie viedli k začiatku Druhej svetovej vojny. Farizejskí politici, takí ako vedú náš rezort zahraničných vecí, či sedia v prezidentskom paláci, by si mali uvedomiť, že nesú rovnaký podiel viny na zle, ktoré rastie na Ukrajine.