Komentár Petra Králika: Pozor! Veľký európsky brat vás chce sledovať aj keď ste nič nespáchali
03 | 02 | 2019 I

V pripomienkovom konaní je "Návrh riadneho predbežného stanoviska k Návrhu Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie a dokladov o pobyte vydávaných občanom Únie a ich rodinným príslušníkom vykonávajúcim svoje právo na voľný pohyb", za komplikovaným názvom sa skrývajú biometrické údaje, ktoré by mali nové občianske preukazy v celej Európe obsahovať a následne aj k tomu príslušný európsky systém.





A v tom vidím problém.

Biometrickými údajmi sú fyziologické znaky, črty alebo opakované činnosti, v prípade ktorých sú tieto vlastnosti a/alebo činnosti špecifické pre konkrétneho človeka a zároveň merateľné. Biometrickými údajmi sú napr. odtlačok prsta, odtlačok dlane, analýza deoxyribonukleovej kyseliny a pod.

Navrhovatelia sa odvolávajú na bezpečnosť. Mne vadí na tom niekoľko vecí. Zastavím sa pri dvoch. Po prvé vadí mi, že stanovisko Slovenska, ktoré navrhuje vláda je len v tom, že na realizáciu nariadenia potrebujeme nie 5, ale 10 rokov. Pokladám to totiž za nepodstatné.

Podstatné je totiž to, že bez toho, aby sa našich občanov niekto pýtal, budú zbavení jedinečných osobných údajov v prospech nejakého "európskeho systému".

Druhá vec je filozofia. Získaním orginálnych biometrických údajov v prospech nejakého systému bez podozrenia, či obvinenia legitimizujeme prezumciu viny ...

Prezumpcia viny je vtom, že podľa skúmajúcej úradnej osoby nie ste ten, za ktorého sa vydávate. Preto musí byť k dispozícii celá databáza o skúmanej osobe, Vás.

To nie je len databáza o osobách, ktoré štát hľadá z nejakých zákonných príčin, ale o všetkých. Napríklad niekto ako Kočner pravdepodobne skúmal Kuciaka. Teraz napr. podla DNA bude môcť pohľadať jeho blízkych podľa miliónov fotografií zistiť že bol s tými tam a tam atď... a teraz si predstavte si chybu v tom systéme, alebo úmyselne vložené škodlivé súvislosti: upraviť foto nejakej kamery a nedostanete sa z toho. Keby som bol "konšpirátor", povedal by so dokonalé  "ovládnutie sveta a ľudí". Prišijú vám aj to, že ste chceli zabiť Lipšica.

Ako znel ten výrok? Keď budete slobodu obmedzovať bezpečnosťou, nebude mať ani jedno ani druhé...


Tento návrh by mal skončiť rýchlo v koši.