FOREIGN POLICY: Intervencia USA vo Venezuele by najviac pomohla k oživeniu moci Madura
03 | 02 | 2019 I Peter Králik

Venezuela bola jednou z najstarších latinskoamerických demokracií, ale roky neefektívneho ekonomického riadenia, korupcia a rastúce autoritárske chute prezidenta Nicholasa Madura uvrhli krajinu do krízy, píše politický analytik na Bostonskej univerzity Lindsay O'Rourke vo svojom článku pre Foreign Policy.



 

Dnes je venezuelský bolivar, národná mena, takmer bezcenná, v minulom roku hyperinflácia dosiahla 1 300 000%. Hlad sa šíri po celej krajine. Tí, ktorí mohli, už utiekli do susedných štátov. A kvôli vlne migrantov v niekoľkých latinskoamerických krajinách začala humanitárna kríza. 23. januára americký prezident Donald Trump uviedol, že ak sa Maduro rozhodne použiť silu na potlačenie protestov, potom Washington, podporujúc opozíciu, bude zvažovať "všetky možné možnosti".

Vyhliadky na zmenu režimu vo Venezuele, najmä z iniciatívy Spojených štátov, vyzerajú pomerne riskantne. Napriek skutočnosti, že viac ako 20 krajín nasledovalo príklad Washingtonu a uznalo vodcu venezuelskej opozície Juana Guaidóa ako dočasného prezidenta, protestujúci by mali byť opatrní.

Podľa niektorých médií predtým, než sa vyhlásil za prezidenta, Guaidó koordinoval svoje rokovania so Spojenými štátmi. A je to údajne súčasťou plánu Washingtonu a jeho "spojencov v Latinskej Amerike", zvrhnúť Madura. Zdá sa, že administratíva Donalda Trumpa už nejakú dobu smeruje k zmene režimu v Caracase. V auguste 2017 sa prezident odvolával na "vojenskú možnosť" vo vzťahu k Venezuele. A v roku 2018 noviny napísali, že súčasná administratíva sa stretla s nespokojnými vojenskými vodcami krajiny, aby sa pripravila na možný prevrat. A hoci sa Washington nakoniec rozhodol nepodporiť sprisahancov, Maduro si to stále pamätá a obviňuje ho zo všetkých politických neporiadkov, píše analytik.

A tu, podľa O'Rourka  je zrejmé nebezpečenstvo príliš neurčitých vyjadrení Trumpovej vlády ohľadom politiky zmeny režimu. Možno, že to Washington považuje za jedinú správnu odpoveď na humanitárnu krízu vo Venezuele, ale kvôli protichodným vyhláseniam prezidenta mnohí v regióne spochybňujú dobré úmysly Spojených štátov.

Maduro minulý týždeň varoval Venezuelčanov: "Neverte gringom." A niet divu, že latinoameričania na začiatku 20. storočia sotva zabudli na americkú "diplomaciu delových člnov", kedy s pomocou amerických vojnových lodí prevzali kontrolu nad väčšinou oblasti.

Ak sa zameriame na samotnú politiku zmeny režimu, potom, ako jasne ukazuje história, takmer nikdy neskončila pre krajinu úspechom, ktorá bola jeho cieľom. Nakoniec je pravdepodobné, že štát, v ktorom bol otvorene alebo tajne vykonaný prevrat USA , čelil občianskej vojne.

A napriek tomu, akokoľvek sa môže zdať neúčinná politika zmeny režimu, USA sa k nej stále vytrvalo uchyľujú. Len po skončení druhej svetovej vojny Amerika namiesto delových člnov nakoniec zvolila skryté akcie, ktoré úspešne testovala v desiatich latinskoamerických krajinách. Dokonca aj predchodca Madura, Hugo Chávez, ktorý mal tiež šancu čeliť prevratu (pravda zlyhal), si bol istý, že to bola práca Američanov (dokumenty, ktoré sú nes odtajnené podľa autora, túto verziu nepotvrdzujú).

V každom prípade je zrejmé, že Venezuelčania sú voči Spojeným štátom podozrievaví. Preto uznanie vedenie Guaida Trumpom je "meč s dvojitou čepelou". Na jednej strane to môže zvýšiť autoritu opozície v očiach amerických spojencov, ale na druhej strane sa samotní Venezuelčania môžu rozhodnúť, že sa práve s rukami Guaida Washington mieša do záležitostí krajiny.

Navyše, ako poznamenal O'Rourke, uznanie vodcu opozície len málo čo zmení na celkovom obraze. Skutočnosť, že USA požadujú odstrániť Madura je známa skutočnosť. Takže je nepravdepodobné, že by ich podpora Guaidóvi vyvolala významný posun v situácii vnútorných síl vo Venezuele. Podobná situácia je zaznamenaná aj na medzinárodnej scéne, kde má Maduro svojich priaznivcov, najmä v podobe Ruska a Číny.

Ak chcete si potvrdiť, že americká podpora opozície iného štátu zriedka skončí niečím dobrým, nemusíte zachádzať ani zďaleka za príkladmi. Stačí pripomenúť Líbyu alebo Sýriu. V prípade Venezuely Guaidó uviedol, že potrebuje podporu troch skupín: ľudí, medzinárodného spoločenstva a armády. Zo všetkých troch, možno najdôležitejšie je podpora armády, ale bohužiaľ pre opozíciu je najťažšie ju dosiahnuť, konštatuje politológ.

Vrcholní vojenskí vodcovia sa domnievajú, že ich postavenie je úzko späté so súčasnou vládou - sú v súčasnom systéme príliš spojení a v rámci nových orgánov môže byť ktokoľvek ohrozený obvineniami z korupcie, porušovanie ľudských práv a obchodu s drogami. A hoci obyčajní vojaci pravdepodobne viac sympatizujú s Guaidóm, je pre nich veľmi ťažké koordinovať svoju snahu.

Dnes vláda Trumpa riskuje: ak padne Madurov režim a prevládne v krajine demokracia, vzťahy s Caracasom sa zlepšia a Washington môže byť na seba pyšný. Ak však Maduro zostane pri moci, môže viniť Washington zo zapojenia do štátneho prevratu. Súčasný venezuelský prezident v tomto prípade získa ideologické víťazstva nad Amerikou a bude môcť oprávnene nazývať Guaidóa "politickú bábkou" Spojených štátov.






Washingtonbude musieťosobnezasiahnuťdo toho,čosadejevoVenezuele,abyMadurovrežimzmizol.Atohrozíkatastrofou.Len máloľudívo Venezueleje ochotnýchpostaviť sazazahraničnéintervencie,najmäzo Spojenýchštátov.

Vedúcivýboru prezahraničnézáležitostimexickéhosenátuHector Vasconcelosveľmipresnepoznamenal "Ničnezabránipochybnostio legitimiteJuanaGuaidóaviac,nežpodpora,ktorú mudávajúSpojenéštáty.Sme vLatinskejAmerikeaBielydomtomusí pochopiť....Naučtesadejiny."