Filipíny: Po bombovom útoku bojuje armáda s militantmi zo skupiny Abú Sajjáf
03 | 02 | 2019 I tasr

Pri ťažkom boji v džungli medzi filipínskymi jednotkami a ozbrojencami zo skupiny Abú Sajjáf zomrelo päť vojakov a traja militanti. Bitka bola súčasťou armádnej ofenzívy po bombovom útoku na katolícku katedrálu na juhu Filipín minulú nedeľu, uviedla agentúra AP.


Prezident Rodrigo Duterte nariadil vládnym jednotkám zničiť islamistickú teroristickú organizáciu Abú Sajjáf po útoku v Katedrále Panny Márie Karmelskej počas omše v meste Jolo (vysl. cholo) v provincii Sulu, pri ktorom zahynulo 22 ľudí a ďalších viac ako 100 bolo zranených. Polícia po tomto útoku, ktorý obnovil na Filipínach obavy z terorizmu, zvýšila bezpečnosť v kostoloch, nákupných centrách a iných verejných priestranstvách.

Regionálny armádny hovorca plukovník Gerry Besana uviedol, že ďalších päť vojakov a 15 militantov bolo zranených v približne dvojhodinovom boji medzi armádou a asi 150 islamskými bojovníkmi v džungli neďaleko juhofilipínskeho mesta Patikul.

Podľa agentúry AFP dvojitý bombový útok na katedrálu na ostrove Jolo bol jeden z najsmrtiacejších útokov na prevažne moslimskom juhu Filipín za posledné roky.

Prvá bomba explodovala vnútri Katedrály Panny Márie Karmelskej počas omše. Predpokladá sa, že bola nastražená na jednej z lavíc v kostole.

Druhá bola zrejme skrytá v batožinovom priestore motorky na parkovisku a explodovala, keď na miesto prvého výbuchu dorazili príslušníci armády.

Ostrov Jolo dlho sužuje prítomnosť militantov zo skupiny Džamáa abú Sajjáf. Vzhľadom na to, že jej príslušníci dlhé roky páchajú bombové útoky, únosy a vraždy, je táto organizácia na zoznamoch teroristických organizácií v Spojených štátoch i na Filipínach.